Меглена Кунева положи клетва като еврокомисар

Меглена Кунева положи в понеделник тържествено клетва като член на Европейската комисия, отговарящ за защитата на потребителите. Това стана на церемония в Съда на европейските общности, който заседава в Люксембург, предаде кореспондент на БТА.

Меглена Кунева произнесе клетвените слова пред председателя на Съда на европейските общности Василиос Скурис. На церемонията, която се състоя в Голямата зала в централната сграда на съда "Томас Мор", присъства и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу. На клетвата бяха и всички 27 членове на съда, сред които и Александър Арабаджиев, встъпил в длъжност като съдия от България на 12 януари. 

Клетва положи и румънският комисар Леонард Орбан, който ще отговаря за езиковото многообразие.

Според действащите договорености за Европейския съюз, с полагането на клетвата Меглена Кунева и Леонард Орбан от понеделник вече официално встъпиха в длъжност и станаха първите представители на своите страни в Европейската комисия. По този начин завърши и процесът около назначаването им, който премина през номинирането им от българското и румънското правителства, одобряването на номинациите от Барозу, изслушването и гласуването на кандидатурите им в Европейския парламент и формалното им одобряване от Съвета на Европейския съюз.

Споделяне

Още от Европа