Меглена Кунева с нов пост в Брюксел

Меглена Кунева с нов пост в Брюксел

Бившият вицепремиер в предходния кабинет на Бойко Борисов Меглена Кунева е назначена за член на комитет, който се занимава със статута и финансирането на европейските политически партии.

Кунева, която беше първият български еврокомисар, е номинирана от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заедно с португалския политик и бивш еврокомисар Антонио Виторино. Решението е публикувано в официалния вестник на ЕК и е подписано на 26 юли.

През есента на 2014 г. бяха приети нови правила относно статута на европейските политически партии и свързаните с тях политически фондации. Целта е повишаване на прозрачността при финансирането им и спазване на ценностите, на които се основава ЕС.

Контролът върху дейността на европейските партии и свързаните с тях фондации се осъществява от специален орган, който се състои от шестима членове, като ЕК и Европейският парламент определят по двама представители. Назначението е обвързано с подписването от всяко определено за член лице на декларацията за независимост и липса на конфликт на интереси

Сред изискванията за липса на конфликт на интереси е членът на органа по финансирането на европейските партии да не е член на Европейския парламент, на Съвета или на Комисията, да не упражнява изборни мандати.

"Меглена Кунева и Антонио Виторино са номинирани заради успешната им работа като европейски комисари. Повод за поканата към Кунева е и политическият ѝ опит, както и множеството отличия, които е получила за принос към европейската политика", написаха от пресцентъра на ДБГ.

В момента Кунева е председател на ДБГ в оставка. Тя я подаде при провала на партията ѝ като част от Реформаторския блок на последните парламентарни избори у нас. Очаква се партията ѝ да си избере нов председател на конференция през септември.

Споделяне

Още от България