Меглена Кунева се опасява, че е подслушвана, и поиска от МВР проверка

Защитата на лидера на "България за гражданите" била пълната прозрачност в дейността й

Меглена Кунева

Председателят на сдружението "България на гражданите" Меглена Кунева е подала в понеделник вечерта молба в МВР, за да се установи дали срещу нея в момента се използват специални разузнавателни средства (СРС).

Кунева съобщи това пред български журналисти в Брюксел. Във вторник и сряда тя участва в белгийската столица във форуми като председател на борда на директорите на Европейския политически център и на член на групата на Лисабонския съвет.

Пред журналистите Кунева разясни, че има поводи да се съмнява, че е подслушвана, и очаква отговор на молбата си в двуседмичен срок.

"Искам да знам как властта гледа на мен, дали съм обект на СРС; ако отговорът бъде отрицателен, това ще означава, че МВР се ангажира с него - че няма заповед за прилагане на СРС", каза Кунева, цитирана от БТА.

По нейните думи, ако министерството каже нещо друго, тя ще знае, че заповед за използването на СРС има.

"Абсолютно съм убедена в много стриктното спазване на всякакви морални и законови стандарти, ще искам да знам въз основа на какво (евентуално е предприето подслушване), ще го възприема като политическа атака", посочи Кунева.

"Чувствам се защитена от това, че нещата са толкова публични и знам, че не съм направила никога нищо лошо или за което да бъда укорена", коментира тя. "Имам ангажимента към българското общество, че никога няма да пристъпя законови или морални норми, абсолютно наясно съм, че ще продължа по пътя на много тежка политическа борба, но тя е за добро", каза още бившият еврокомисар. "Това няма да ме спре да правя това, в което вярвам, нямам какво да крия", декларира пред медиите тя.

"Рано или късно всичко излиза наяве, сигурна съм, че един ден това, което се върши в момента, ще излезе, затова е най-добре законът да бъде спазван и да има много добър мотив, когато се употребява с цялата му сила против нормалните правила и неговия смисъл", коментира още Кунева.

Тя смята, че Законът за СРС трябва да бъде усъвършенстван, за да могат хората да бъдат сигурни. "Спомням си, че вицепрезидентът Маргарита Попова бе предложила уредба за СРС, в която хората трябваше да бъдат уведомявани по време на приложението на СРС, както и след това, или, както е в Белгия, самият мобилен оператор да уведомява клиента си, когато той прекратява договора, в какъв период и от коя служба комуникацията му е била проверявана", посочи Кунева.

"В България е "див Запад" в това отношение", коментира тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?