Меглена Кунева ще води листите в София и Русе

Петима бивши членове на ДСБ и СДС са в първите редици на "България на гражданите"

Меглена кунева представя водачите на листите на партията. Сн. БГНЕС

Лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева ще води кандидат-депутатските листи на партията в 23-и избирателен район в София и в Русе. Окончателният списък на водачите на листи на формацията беше представен в петък след заседанието на националното ръководство.

Двама бивши кметове на Синята коалиция допълват лидерите на листи на "България на гражданите" в столицата. Бившият кмет на район "Лозенец" Прошко Прошков ще води листата в 24-и избирателен район в София, а дългогодишният син кмет на Плевен Найден Зеленогорски ще бъде номер едно в 25-и район. Там Зеленогорски ще влезе в пряк сблъсък с лидера на БСП Сергей Станишев. В този район се очаква Бойко Борисов да заложи на себе си.

Меглена Кунева отхвърли предположението, че с решението си да води листата в 23-и район цели да избяга пряк сблъсък с лидерите на ГЕРБ и БСП.

"Живея в 23-и район и смятам за по-важно да познавам избирателите си и да съм близо до тях. Каня всички, които искат да се състезават, да се преместят в моя район", коментира Кунева.

Бившият член на ДСБ Прошко Прошков ще води още листата в Добрич. Другите бивши членове на тази партия Петър Николов и Христо Ангеличин ще бъдат водачи във Велико Търново и Стара Загора. Четвъртият бивш от ДСБ Нено Димов е номер едно в Ловеч и Сливен.

Точно в Сливен обаче избухна най-големият скандал засега в редиците на "България на гражданите". Членове на местното ръководство поискаха оставката на Кунева, защото предпочитат за водач на листа Георги Балабанов. Вместо да бъде издигнат, Балабанов беше отстранен от позицията на ръководител на областния съвет на партията в Сливен.

В "България на гражданите" участва и друго познато лице от бившото ръководство на ДСБ – Даниел Митов, но той не е сред водачите на листи.

Петият бивш син представител в предните редици на партията на Кунева за изборите Найден Зеленогорски също ще води два избирателни списъка - освен в София и в Плевен.

Бившият министър на образованието Даниел Вълчев ще води във Варна, а членът на националното ръководство Тома Биков – в Бургас. В Хасково водач на листа ще бъде блогърът Иван Стамболов, който ръководи икономическия екип на партията.

"Търсим баланс между познати лица, които имат много опит, и нови фигури, които да могат да се учат от тях", коментира разпределението на хората Меглена Кунева.

Секретарят на "Движение България на гражданите" Людмила Елкова и адвокат Йонко Грозев няма да водят листи, тъй като са се отказали по собствено желание. "За мен по-големи специалисти в областта на финансите и правосъдието няма", каза Меглена Кунева и добави, че непременно ще се обърне към тях, ако изпълнителната власт има нужда.

Кунева увери, че поне една трета от издигнатите в листите ще бъдат жени, макар това да не си личи засега. "Силното мъжко присъствие сред водачите се компенсира от вторите места в листите", обясни тя.

Водачи на листите на "Движение България на гражданите":

Благоевград - Георги Киряков, Бургас - Тома Биков, Варна - Даниел Вълчев, Велико Търново - Петър Николов, Видин - Павел Паунов, Враца - Сергей Петков, Габрово - Веселин Тодоров, Добрич - Прошко Прошков, Кърджали - проф. Велислав Минеков, Кюстендил - Силвия Велкова, Ловеч - Нено Димов, Монтана - Иво Гигов, Пазарджик - проф. Велислав Минеков, Перник - Людмил Веселинов, Плевен - Найден Зеленогорски, Пловдив-град - Калин Томов, Пловдив-област - Димитър Танев, Разград - Бисер Манолов, Русе - Меглена Кунева, Силистра - Ива Йорданова, Сливен - Нено Димов, Смолян - Димитър Палагачев, София - 23 МИР - Меглена Кунева, София - 24 МИР - Прошко Прошков, София - 25 МИР - Найден Зеленогорски, София-област - Димитър Делчев, Стара Загора - Христо Ангеличин, Търговище - д-р Явор Александров, Хасково - Иван Стамболов, Шумен - Даниела Русева, Ямбол - д-р Георги Стефанов

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?