Меглена Плугчиева обяви, че се оттегля от политиката

Бъдещият посланик на България в Швейцария Меглена Плугчиева обяви в понеделник в Русе, че новият ѝ пост е началото на оттеглянето от активната политика, предаде БГНЕС.

Плугчиева, която в момента е депутат от Коалиция за България, обясни, че в политическия живот трябва да влязат повече млади хора.

В момента тече процедурата по назначаването ѝ за посланик в Швейцария, като се очаква до 28 май да приключи и тя да подаде заявление за напускане на парламента, за да встъпи от началото на юни в новата си длъжност като служител на МВнР.

Още на 27 април тя е подала молба за напускане на Националния съвет на БСП, която е била удовлетворена. Плугчиева ще замрази и членството си в социалистическата партия, тъй като дипломат не трябва да е обвързана с политическа структура.

Мястото ѝ в парламента от Русенския регион ще бъде заето от следващия в листата Добрин Данев.

Бъдещият посланик сподели, че досега е била проверявана три пъти за принадлежност към Държавна сигурност – като зам.-министър в правителството на Симеон Сакскобургготски, като посланик в Германия и сега.

Меглена Плугчиева не пожела да коментира вътрешнопартийния конфликт в БСП около лидерството на партията между Сергей Станишев и Георги Първанов. Според нея БСП има нужда от реформа, за да даде знак на обществото, че се е поучила от грешките си.

Депутатката смята, че БСП трябва да се консолидира и да прояви зрелост на предстоящия конгрес.

Като посланик на Швейцария тя ще работи по проектите от междуправителствената спогодба за партньорство между България и Швейцария, по подготовката на спогодбата за банковата тайна, и най-важното, за привличане на швейцарски инвеститори. Плугчиева припомни, че у нас няма клон на нито една швейцарска банка.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?