Механизмът на субсидии за партиите се запазва, намалението - с новия бюджет

Мая Манолова по време на парламентарното заседание, сн. БГНЕС

БСП и ДПС запазиха сегашния механизъм за получаване на държавни субсидии от партиите, парламентарни и извънпарламентарни, но заявиха, че размерът трябва и ще бъде намален при приемането на бюджета за 2014 г. В четвъртък парламентът прие окончателно промени в закона за политическите партии.

Мнозинството не прие предложенията на Георги Кадиев от левицата, който влезе в противоречие с колегите си както от БСП, така и от ДПС. Идеята на депутата беше парите за партиите и коалициите, отпускани от държавата, да бъдат намалени с 50 на сто и да се изчисляват на база брой действителни гласове и брой спечелени мандати. Така за 1 действителен глас политическата партия или коалиция щеше да получава по 6 лв.годишно, вместо досегашните 12 лв., а за 1 спечелен мандат - 45 000 лв. всяка година.

Икономията за бюджета на средства от най-големите в момента парламентарни сили /ГЕРБ и БСП/, ако предложението беше одобрено, щеше да е около 4 млн.лв. - т.е. с толкова по-малко пари щяха да получат двете партии.

В защита на текста Кадиев цитира и данни, според които в Чехия субсидията е 3, 78 евро на глас, в Канада - 2 долара на година. И това са икономики много по-мощни от нашата, няма обективни критерии, защото няма как да изчислим политическата дейност, отбеляза депутатът.

Христо Бисеров / ДПС/ и Мая Манолова /БСП/ обявиха, че техните парламентарни групи са твърдо "за" намаляване на размера на субсидията, но не трябва да се фиксират числа в закона. Сумата трябва да се обсъжда и приема всяка година при дебата за държавния бюджет и да зависи от възможностите на републиканската сметка, обясниха те.

Освен това според двамата депутати сегашният механизъм трябва да се запази, а не да се променя, защото формулата, предлагана от Георги Кадиев, би ощетила по-малките партии, докато големите ще понесат по-лесно намалението. Необходимо е и да се гарантира равнопоставеност между парламентарните и извънпарламентарните сили.

ПГ на КБ е "за" запазване на досегашния механизъм за всички, получили над 1 процент на парламентарен вот, но в закона за държавния бюджет ще предложи парите да бъдат сериозно орязани, обяви Манолова.

С промените в закона депутатите решиха субсидията да не следва депутата, а да остава в политическата сила, от която е влязъл в НС.

Държавната субсидия за коалициите, представени в парламента, да се разпределя между съставящите ги партии по коалиционно споразумение, а при липса на такова - пропорционално на броя на народните представители от отделните политически сили, записаха още парламентаристите. Министерството на финансите ще превежда дела от субсидията за всяка партия от коалицията в посочена от нея сметка.

Още по темата
Още от България

Адекватни ли са мерките за кризите с водата и боклука?