Мехмед Дикме: Ердоган намекна на Доган да скъса с Пеевски

Избирателите на ДПС пак щели да имат алтернатива

Мехмед Дикме: Ердоган намекна на Доган да скъса с Пеевски

Според бившия министър на земеделието в правителството "Сакскобургготски" и бивш член на ДПС Мехмед Дикме провелата се тази събота конференция на Движението не е оправдала очакванията нито на избирателите, нито на останалите партии. 

"Беше по-лошо от конгрес на БКП, където от време на време прехвърчаха критични нотки. Тук кандидатите бяха само по един, нямаше критични нотки, нямаше критичен самоанализ, имаше само самохвалство, самодоволство как са елиминирали една или друга политическа формация. Като че ли отново ДПС се връща към това да търси вътрешен враг", каза той пред бТВ.

"Топката е в Доган"

Дикме обаче видя в речта на турския президент Реджеп Ердоган на конференцията на ДПС намек към почетния председател на ДПС Ахмед Доган, че трябва да скъса с депутата и медиен магнат Делян Пеевски и икономическото лоби в партията. "Ердоган подаде топката на Доган и предстои да видим как той ще я поеме", каза още той.

По думите му самата реплика от речта на Доган "предстоят интересни времена" би могла да се разчете като намек за подобен развой. 

Според него Ердоган е намекнал, че ДПС е капсулирана и трябва да се разгърне. 

Дикме подчерта, че турският президент се е обърнал към делегатите, но не и лично към Доган или председателя на ДПС Мустафа Карадайъ. "Единственото име, което Ердоган спомена, е това на "неговият скъп приятел" Бойко Борисов, който е премиер на страната и успешно се бори с кризата", добави той.

"ДПС даде заявка, че иска да участва във властта. Много ми е интересно как ще стане при положение, че нито една българска партия не беше изпратила послание или представител. Освен това и ГЕРБ, и БСП, и всички формации в България категорично заявяват, че не желаят на участват в следващо правителство с участието на ДПС", каза той.

До нова година се регистрира нова алтернатива на ДПС

Дикме заяви, че до нова година ще бъде регистрирано гражданско движение, което да даде алтернатива за участие в изборите в случай, че ДПС не се реформира и не тръгне по правилния път, за да стане приемлив евентуален участник в следващо управление. 

"При всички случаи турската общност в България на следващи избори ще има възможност за избор и на алтернативни хора, алтернативни техни представители, но чрез други десни партии. Новото движение ще има възможност да участва в политическите процеси в България", каза още той и добави, че ще подкрепя формацията, но най-вероятно няма официално да стане неин член. 

Дикме уточни, че не е ясно кой ще е председател на новото сдружение, но ще бъдат поканени и настоящи, и бивши членове на ДПС, както и кметове на населени места.

От думите му се разбра, че е говорено и с други политически формации, които по социологически проучвания би трябвало да са част от следващо управление, но не назова кои са те.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?