Мей и ирландският премиер се споразумяха за отворени граници на Северна Ирландия след Брекзит

Тереза Мей и Енда Кени

Британският премиер Тереза Мей и ирландският ѝ колега Енда Кени се споразумяха да опазят икономическите връзки и да не допуснат въвеждането на граничен контрол на границата между Република Ирландия и Северна Ирландия, когато Великобритания излезе от ЕС, предаде ДПА.

Мей каза, че тя и Кени са били единодушни, че няма да има "връщане към границите от миналото" и че искат да запазят така нареченото Общо пространство за придвижване (Common Travel Area), даващо право на ирландските и британските граждани да пътуват между двете държави без паспортни проверки, както и да гласуват на избори в другата държава.

Съхраняването на отворена граница и на икономическите връзки на Северна Ирландия с Република Ирландия "ще бъде важен приоритет" в преговорите на Лондон за Брекзит, каза Мей след разговора си с Кени в Дъблин.

Преди срещата с ирландския премиер тя обсъди в Кардиф излизането на Великобритания от ЕС и други въпроси с двама политически лидери от Северна Ирландия и с премиерите на регионалните правителства на Шотландия и Уелс.

След разговорите в Кардиф британското правителство разпространи съвместно комюнике на участниците в срещата, в което се посочва, че сътрудничеството между Лондон и регионалните правителства "трябва да бъде засилено" преди преговорите за Брекзит, които Мей обяви, че ще започне до края на март.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа