Мей и ирландският премиер се споразумяха за отворени граници на Северна Ирландия след Брекзит

Тереза Мей и Енда Кени

Британският премиер Тереза Мей и ирландският ѝ колега Енда Кени се споразумяха да опазят икономическите връзки и да не допуснат въвеждането на граничен контрол на границата между Република Ирландия и Северна Ирландия, когато Великобритания излезе от ЕС, предаде ДПА.

Мей каза, че тя и Кени са били единодушни, че няма да има "връщане към границите от миналото" и че искат да запазят така нареченото Общо пространство за придвижване (Common Travel Area), даващо право на ирландските и британските граждани да пътуват между двете държави без паспортни проверки, както и да гласуват на избори в другата държава.

Съхраняването на отворена граница и на икономическите връзки на Северна Ирландия с Република Ирландия "ще бъде важен приоритет" в преговорите на Лондон за Брекзит, каза Мей след разговора си с Кени в Дъблин.

Преди срещата с ирландския премиер тя обсъди в Кардиф излизането на Великобритания от ЕС и други въпроси с двама политически лидери от Северна Ирландия и с премиерите на регионалните правителства на Шотландия и Уелс.

След разговорите в Кардиф британското правителство разпространи съвместно комюнике на участниците в срещата, в което се посочва, че сътрудничеството между Лондон и регионалните правителства "трябва да бъде засилено" преди преговорите за Брекзит, които Мей обяви, че ще започне до края на март.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли поисканото от здравния министър затваряне на държавата?