Мей и Меркел се обявиха за запазване на споразумението за ядрената програма на Иран

Мей и Меркел се обявиха за запазване на споразумението за ядрената програма на Иран

Министър-председателката на Великобритания Тереза Мей и федералният канцлер на Германия Ангела Меркел смятат, че споразумението за ядрената програма на Иран трябва да остане в сила, се казва в съобщение от канцеларията на британския премиер, разпространено сред срещата на двете в кулоарите на форума на ЕС по цифровите технологии в естонската столица Талин и цитирано от БГНЕС.

 

"И двете лидерки бяха единодушни, че споразумението за иранската ядрена програма е много важно за запазване на регионалната и световната сигурност”, се казва в комюникето.

 

Иран и „шесторката” световни сили (Русия, Великобритания, Китай, САЩ, Франция и Германия) през 2015 постигнаха споразумение за уреждането на проблемите около иранската ядрена програма и приеха Съвместен общ план за действие.

 

Той предвижда отмяна на санкциите, наложени на Иран от Съвета за сигурност на ООН, САЩ и ЕС във връзка с ядрената му програма. В замяна Техеран се задължи да ограничи ядрената си дейност и да я постави под международен контрол. Споразумението влезе в сила през януари 2016.

 

По време на предизборната си кампания и след встъпването си в длъжност като президент на САЩ Доналд Тръмп многократно критикува документа, посочвайки, че той дава едностранни предимства на Иран.

Споделяне

Още от Европа