Мей и Юнкер се обявиха, за ускоряване на преговорите за Брекзит

Мей и Юнкер се обявиха, за ускоряване на преговорите за Брекзит
Британската премиерка Тереза Мей и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се обявиха за ускоряване на преговорите за излизането на Великобрирания от Европейския съюз, които буксуват през последните месеци. 
 
На работна вечеря в Брюксел двамата направиха преглед на напредъка в досегашните преговори. На нея присъстваха и главните преговарящи от двете страни - британския министър за Брекзит Дейвид Дейвис и Мишел Барние от страна на ЕС. 
 
Журналистите не бяха допуснати до разговорите не бе дадена никаква друга информация освен общата декларация от шест изречения, посочва Ройтерс. 
 
В нея се посочва освен това общият интерес да бъде запазено споразумението за иранската ядрена програма, както и общата работа за засилване на сигурността на гражданите в Европа и конкретно в борбата с тероризма. 
 
Мей и Юнкер вечеряха заедно снощи, три дни преди срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък в Брюксел, когато европейските лидери трябва да решат дали преговарящите за Брекзит могат да преминат към втората фаза, на която ще се обсъждат бъдещите търговски отношения между двете страни, при условие, че на досегашните разговори за условията на раздялата е постигнат достатъчен напредък.
 
От гледна точка на ЕС достатъчен напредък няма и вероятно 27-те ще отложат решението за срещата на върха през декември. 
 
Основният спорен въпрос е колко трябва да плати Великобритания за "развода". Според Брюксел сумата е между 60 и 100 милиарда евро, припомня Франс прес. 
 
Третият кръг от преговорите миналата седмица завърши безрезултатно, а главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние обяви на пресконференция, че преговорите с Великобритания са в задънена улица.
 
Брюксел отказва да премине към втората фаза - бъдещите търговски отношения, докато не се уредят три ключови въпроса: финансовите задължения, правата на гражданите на ЕС и ирландската граница.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?