Мей назначи близък съюзник на мястото на подалия оставка Борис Джонсън

Новият британски външен министър Джереми Хънт сн.БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей назначи Джереми Хънт за министър на външните работи на мстото на подалия в понеделник оставка Борис Джонсън. Хънт, който досега бе министър на здравеопазването, е верен човек на Мей, отбелязва АП.

Ройтерс посочва, че тази смяна може да промени баланса по въпроса за Брекзит в екипа на британския премиер. По този въпрос Хънт е близък съюзник на премиера за разлика от самоволния Джонсън.

Британското правителство беше разтърсено в понеделник от оставките на министъра за Брекзит Дейвид Дейвис и на външния министър Борис Джонсън. Причината за тях бяха разногласията за начина на излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Джонсън и Дейвис са за ясна и категорична раздяла с ЕС, т.нар. "твърд" Брекзит. Хънт, който на референдума през 2016 г. се обяви за оставане на Великобритания в съюза, подкрепя запазването на близки икономически отношения с блока, след като страната го напусне догодина, припомня АП. През октомври обаче той увери пред радио "Ел Би Си", че е променил мнението си по въпроса за Брекзит отчасти заради разочароващата по думите му арогантност на ЕС в преговорите с Великобритания, отбелязва Ройтерс.

Джонсън изрази недоволство от предложението на британското правителство за създаване на зона за свободна търговия с ЕС след Брекзит. Според него Великобритания е заплашена да се превърне в колония на Европейския съюз.

Премиерът Тереза Мей е останала "малко изненадана" от оставката на външния министър, предаде Ройтерс. В писмо до Джонсън Мей пише, че той се е съгласил с представения от нея миналата седмица нов план за Брекзит.

"Аз съжалявам - и съм малко изненадана - да получа (писмото с вашата оставка) след продуктивните разговори, които имахме в (резиденцията) Чекърс в петък, и всеобхватното и подробното предложение, което договорихме като кабинет", пише британският премиер в своя отговор до вече бившия външен министър.

"Ако вие не сте в състояние да предоставите подкрепата, от която се нуждаем, за да си осигурим тази сделка в интересите на Обединеното кралство, е правилно да подадете оставка", казва още Мей на Джонсън.

Джереми Хънт ще бъде заменен като министър на здравеопазването от Мат Ханкок. Досегашният главен прокурор Джереми Райт пък ще наследи Ханкок като министър на цифровите технологии, културата, медиите и спорта. За нов главен прокурор бе назначен Джефри Кокс.

Подалият оставка министър за Брекзита Дейвид Дейвис, който е убеден евроскептик, бе заменен на поста от друг привърженик на излизането на Великобритания от ЕС - Доминик Рааб, до този момент държавен министър за жилищното строителство. Рааб ще бъде заменен на досегашния си пост от Кит Малтхаус.

Британският премиер вероятно няма да бъде подложена на оспорване на лидерството ѝ с вот на недоверие въпреки загубата на двама основни министри, казаха депутати от Консервативната партия след среща, на която Мей се постара да ги убеди в предимствата на своя план за Брекзит, предаде Ройтерс.

Председателят на партията Брандън Луис и други депутати, включително видният евроскептик Джейкъб Рис-Мог, казаха на журналисти, че не очакват вот на недоверие срещу Мей. "Мисля, че въпросът за оспорване на водачеството отпада. Мисля, че на тази среща бяха разсеяни всякакви помисли за оспорване на водачеството и тя (Мей) е в безопасност", заяви генералният адвокат на правителството Робърт Бъкланд.

Мей си е тръгнала от срещата с парламентарната си група в понеделник с бурни аплодисменти, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?