Мей няма да се стреми към сделка за Брекзит на всяка цена

Великобритания би останала в ЕС, ако референдумът беше днес

Тереза Мей

Британската министър-председателка Тереза Мей заяви днес, че Великобритания се стреми да постигне сделка за Брекзит с Европейския съюз възможно най-скоро, но не на всяка цена, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Мей запозна своето правителство с напредъка за постигане на споразумение за Брекзит с ЕС. Според неин говорител тя е казала на министрите, че "Великобритания трябва да се стреми да постигне споразумение колкото може по-скоро, но това не бива да става на всяка цена".

Преговорите за Брекзит буксуват заради въпроса за границата между Ирландия, която е член на ЕС, и британския район Северна Ирландия.

Мей е подложена на натиск от някои министри да не се съгласява с решение, което обвързва Великобритания с търговските правила на ЕС за неопределено време, след като страната напусне общността през март.

Министър-председателката е казала пред правителството, че Великобритания има нужда от повече време, за да бъде намерено решение на въпроса с ирландската граница, който е последното препятствие за постигане на споразумение за Брекзит.

"(Мей) каза, че споразумението за напускане е завършено 95 процента, но във връзка със Северна Ирландия има редица въпроси, които все още трябва да уредим, а те са най-трудните", заяви говорителят. Правителството не е взело решения и Великобритания има да свърши още работа, добави той.

Това оставя много малък шанс за постигане на сделка навреме, за да се свика среща на лидерите от ЕС през ноември за одобряване на споразумението.

Говорителят каза, че цялостна сделка включва две части: споразумение за напускане и рамка за бъдещите отношения. Напредък по въпроса за ирландската граница може да "подпечата" споразумението за напускане, но няма да има окончателна сделка, докато не бъдат уредени също всички подробности на бъдещата рамка.

Ако референдумът бе днес

Британците биха гласували за оставане в Европейския съюз, ако има нов референдум днес. Жителите на най-големите райони, подкрепили напускането на общността, биха променили позицията си, показват резултатите от проучване, изготвено за британската телевизия Канал 4 от социологическа агенция "Сървейшън", съобщи Ройтерс.

Великобритания би подкрепила оставането в ЕС с 54 на сто "за" при 46 на сто "против".

През юни 2016 г. кампанията за излизане от ЕС събра 51.9 на сто от гласовете спрямо 48.1 на сто за оставане.

Премиерът Тереза Мей обаче неколкократно изключи възможността да бъде проведено ново допитване.

Проучването обхваща 20 000 души, анкетирани онлайн между 20 октомври и 2 ноември. Досега анкетите не сочеха съществена промяна в общественото мнение. Според повечето прогнози се очакваше привържениците на ЕС да спечелят и през 2016 г.

Напускане със сделка или без

Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март 2019 г., но Лондон и Брюксел все още не са постигнали споразумение за условията на "развода". Дори ако Мей преодолее вътрешните борби в Консервативната партия, за да успее да завърши сделката, според изследването една трета от британците ще я отхвърлят, а малко над една четвърт (26%) ще я приемат.

Ако Мей не успее да постигне споразумение до 29 март, според 36 процента от анкетираните Великобритания трябва да излезе от ЕС без сделка. Според 35 процента страната трябва да остане в общността, а 19 процента биха искали напускането да бъде отложено до постигане на споразумение.

Ако Мей все пак договори сделка, 43 процента биха подкрепили референдум, на който гражданите да изберат между приемане на споразумението или оставане в ЕС срещу 37 процента, които биха се противопоставили на подобен избор.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?