Мей подарява на Тръмп проект на Атлантическата харта, подписана от Чърчил и Рузвелт

Франклин Рузвелт (ляво) и Уинстън Чърчил по време на срещата си в Нюфаундленд, Канада през 1941 година

Британският премиер Тереза Мей и съпругът ѝ Филип подаряват на американския президент Доналд Тръмп рамкиран проект на текста на Атлантическата харта - декларацията, подписана от британския премиер Уинстън Чърчил и от американския президент Франклин Рузвелт през август 1941 г., предаде Асошиейтед прес.

Декларацията установява общи цели за света, включително за по-свободна търговия, за разоръжаване и за правото на самоуправление на всички народи. Подаръкът подчертава специалните трансатлантически връзки и акцентира върху важността на световния ред, който Тръмп често пъти осмива.

Декларацията е помогнала за поставянето на основите на ООН и на Световната търговска организация. Подаръкът е копие на личния проект на документа на Чърчил с бележки и корекции, написани от него лично с червен молив.

Първата дама на САЩ Мелания Тръмп пък получава от Мей и съпруга ѝ сервиз за чай, създаден от британската дизайнерка Ема Бриджуотър.

Днес Тръмп и Мей ще имат среща в кабинета на Мей на Даунинг стрийт 10. Преди това Тръмп и съпругата му Мелания ще видят на Даунинг стрийт 10 официално копие от американската Декларация за независимост. Тръмп ще разгледа и така наречените Военни стаи на Чърчил - наподобяващ на лабиринт бункер, превърнат в музей.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?