Мей предложи по нещо на всички за Брекзит, но пак ще се провали

Германия изразява скептицизъм по отношение на новото предложение на британския премиер

Мей предложи по нещо на всички за Брекзит, но пак ще се провали

Британската премиерка Тереза Мей съобщи, че ще внесе законопроектa за напускане на ЕС, въпреки съпротивата към поредния ѝ опит да прокара сделката си с Брекзит. В сряда тя се опита да убеди депутатите да я подкрепят, но отново не постигна успех.

Срещу нея има остра съпротива както в опозицията, така и в собствената ѝ Консервативна партия. Според британските медии тя може да бъде свалено по-рано от очакваното, а за поста ѝ вече има няколко кандидата, най-сериозният, от които е изявеният евроскептик и бивш външен министър Борис Джонсън.

В сряда Мей за пореден път беше унижена в парламента, като поредното ѝ предложение бе подложено на остри критики от всички страни.

Говорителят на лейбъристите за Брекзит Кейр Стармър каза, че няма смисъл Мей да предлага на гласуване поредното си предложение.

"Наистина смятам, че би било разумно премиерът да каже, че сега няма да поставя този пакет на гласуване", каза той.  

Във вторник Тереза Мей склони глава пред опонентите си с новото си предложение за Брекзит. То съдържа всичко, което иска (но което най-вероятно ще отхвърли при гласуване) Лейбъристката партия: временно оставане в митническия съюз, гарантиране на защитата на околната среда и правата на работниците. За да бъде предложението още по-приятно, в него бе включена и възможността за парламентарно гласуване дали да бъде проведен втори референдум за Брекзит, коментира вестник "Дейли телеграф".

Утре е денят на европейските избори и ако някои поддръжници на Консервативната партия все още се колебаеха дали да гласуват за Партията на Брекзита, то Мей разсея съмненията им, отбелязва "Дейли телеграф".

Предложението на Тереза Мей британският парламент да гласува дали да има втори референдум за Брекзит е капан, пише Шон О'Грейди за вестник "Индипендънт".

Нов референдум звучи като фантастика

Предложението за нов парламентарен вот по този въпрос звучи като фантастика. То всъщност е поредният опит на Мей да осуети взимането на окончателно решение за Брекзит. В момента в парламента няма достатъчна подкрепа за втори референдум и подобно предложение вероятно ще бъде отхвърлено, а Мей знае това, отбелязва О'Грейди.

Вчерашното предложение на Тереза Мей за Брекзит не бе нито "ново", нито дръзко. То ще се превърне в поредния ѝ провал, пише експертът Том Кибаси за вестник "Гардиън", цитиран от БТА.

Като се тръгне от митническия съюз и се стигна до правата на работещите, не се наблюдава никаква промяна, т.е. не се очаква предложението на премиера да спечели подкрепата на депутатите.

Най-забележителното в предложението бе обявената възможност за парламентарно гласуване за втори референдум за Брекзит, посочва Кибаси.

Във вчерашната си реч Мей каза на депутатите, че ще имат "последния си шанс" да реализират Брекзит при гласуването (на сделката ѝ в парламента) в началото на следващия месец.

Последен шанс

По-точно обаче ще е да кажем, че това ще е последният шанс за Тереза Мей, която сигнализира, че ще се оттегли от премиерския пост, ако споразумението ѝ за Брекзит бъде отхвърлено от парламента за четвърти път, пише американският всекидневник "Вашингтон пост".

Новото предложение на Тереза Мей за Брекзит като че ли има за цел да спечели за премиера подкрепата на опозиционната Лейбъристка партия. Сближавайки донякъде позицията си с тази на лейбъристите, Мей рискува обаче да загуби поддръжници сред консерваторите, пише "Ню Йорк таймс".

Въпреки провала на продължилите шест седмици преговори с лидера на лейбъристите Джереми Корбин, (с новото си предложение) Мей се надява да спечели подкрепата на част от депутатите от Лейбъристката партия, отбелязва френският вестник "Фигаро". 

Скептицизъм в Германия

Новото предложение на британския премиер Тереза Мей за Брекзит бе посрещнато скептично от водещи германски политици, предаде ДПА.

"За съжаление, опасявам се, че новото предложение не внася някакви съществени промени. Тереза Мей отново и отново предлага едно и също нещо", заяви председателят на на външнополитическата комисия в Бундестага Норберт Рьотген от Християндемократическия съюз.

Според Рьотген вотът в Камарата на общините е трябвало да бъде обвързан директно с втори референдум за Брекзит. "Това щеше да е нещо ново", изтъкна той.

Нилс Шмид от партията на германските социалдемократи изрази мнение, сходно с това на Рьотген. "Отдавна е дошло време за втори референдум, след като правителството и парламентът от месеци са в задънена улица", отбеляза Шмид.

Засега Тереза Мей изглежда просто отчаяна. "Собствените ѝ хора (Консервативната партия) съвсем открито ѝ търсят приемник", заяви пред ДПА Александер Ламбсдорф от партията на свободните демократи.

Париж: Великобритания не бива да изнася политическата си криза в Европа

Великобритания не бива да изнася политическата си криза в Европа, заяви Натали Лоазо, ръководителка на предизборната кампания на партията "Република, напред!" на френският президент Еманюел Макрон, предаде Ройтерс.

"Ние уважаваме британците. Молим ги да ни позволят да продължим напред по нашия собствен път, а междувременно отправяме молба Великобритания да не изнася политическата си криза в Европейския съюз", каза Лоазо пред радио Ер Те Ел.

Лоазо подчерта, че е работа на Великобритания да реши дали иска да продължи с Брекзит или да организира нов референдум.

ЕК засега не взима отношение

Европейската комисия следи отблизо и търпеливо събитията в Лондон, но засега нямаме друг коментар. Това заяви говорител на ЕК по повод новите предложения на британския премиер Тереза Мей, свързани с оттеглянето на нейната страна от ЕС.

Говорителят не отговори на въпрос дали ЕК и Лондон са разговаряли по възможностите за промяна на политическото изявление към споразумението за оттегляне на Великобритания. Досега ЕК нееднократно заяви, че самото споразумение не подлежи на предоговаряне, но е открита за промени на рамката за бъдещите отношения, очертана в изявлението.

ЕК отказа днес поканата на британски журналисти да даде препоръка на британците как да гласуват в насрочените за утре в страната избори за евродепутати, предаде БТА. Нямаме партийни и политически виждания или предпочитания, посочи говорителят. Той не отговори дали ЕК ще поправи грешката си, призната от председателя Жан-Клод Юнкер, че не се е включила в кампанията преди рефендума за оттеглянето на Великобритания от ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа