Мей предупреди за дълго отлагане на Брекзит без сделка

Мей предупреди за дълго отлагане на Брекзит без сделка

Ако Брекзит бъде отложен толкова дълго, че се наложи Обединеното кралство да участва в европейските избори през май, това ще бъде "ярък символ на колективния политически провал на (британския) парламент". Това предупреди британският премиер Тереза Мей в авторска статия, публикувана в неделя във вестник "Сънди телеграф", предаде БТА.

Мей допълва, че ако британските депутати не подкрепят споразумението ѝ за Брекзит преди срещата на Европейския съвет в четвъртък, Великобритания "няма да напусне ЕС още месеци, ако изобщо някога го напусне".

Очаква се през новата седмица британският премиер да се опита за трети път да спечели одобрението на парламента за своето споразумение.

В четвъртък депутатите гласуваха да поискат от ЕС Брекзит да бъде отложен. Заложената дата за излизане на Великобритания от ЕС е 29 март, след 12 дни, а до момента ЕС и Обединеното кралство не са постигнали споразумение за отношенията си след развода.

Отлагането, което сега Великобританя иска, цели да се избегне хаоса от Брекзит без сделка, след като предложения от Мей вариант бе отхвърлен. Крайното решение за отлагане ще е на ЕС.

Британското правителство не разполага все още с подкрепата на достатъчно депутати, за да спечели парламентарното гласуване на споразумението си за Брекзит, но "значителен брой" депутати са размислили и вероятно все пак ще подкрепят документа, заяви финансовият министър на Обединеното кралство Филип Хамънд, цитиран от Ройтерс.

След станалото във вторник значителен брой от колегите са променили мнението си. Според тях алтернативите са толкова неприемливи, че споразумението на премиера им изглежда най-добрият начин за Брекзит, каза Хамънд.

"Все още не, работата продължава", добави той в отговор на въпрос дали правителството разполага с достатъчно гласове в парламента, за да прокара споразумението.

Британското правителство може да се е отказало да внесе за трети път за гласуване в парламента през следващите седмици споразумението за Брекзит, договорено с ЕС, заяви пред "Скай нюз" министърът на търговията на Обединеното кралство Лиъм Фокс, цитиран от ДПА.

Дали ще има ново гласуване зависи от това дали ще има мнозинство в Камарата на общините, каза Фокс. "Няма да има никакъв смисъл от гласуване, ако няма никакъв шанс да спечелим", добави той.

Засега няма насрочена дата за трето гласуване в парламента, макар че британските медии тиражираха информация, че това може да стане във вторник.

Ако парламентът приеме споразумението на Мей до 20 март, премиерът ще поиска от ЕС срокът за Брекзит да бъде продължен до края на юни, за да бъде прокарано междувременно в парламента съответното законодателство.

Ако споразумението не бъде одобрено, тя ще поиска срокът да бъде удължен и в такъв случай правителството ще внесе редица предложения за гласуване в парламента следващия месец.

На 21 и 22 март лидерите от ЕС ще имат среща в Брюксел, на която се очаква да решат дали да приемат срокът за Брекзит да бъде продължен и след 29 март.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа