Мей призовава консерваторите към единство преди решаващо гласуване за Брекзит

Тереза Мей

Британската министър-председателка Тереза Мей настоява враждуващите законодатели консерватори да се обединят и да предотвратят загуба на правителството при ключовото гласуване на главния законопроект за Брекзита, предаде Асошиейтед прес.


Законопроектът за оттегляне от Европейския съюз, с който трябва да се извърши излизането на Великобритания от общността, премина трудно парламентарни обсъждания. Камарата на лордовете внесе 15 поправки, за да смекчи условията на британското напускане на ЕС.


Във вторник и сряда британското правителство ще се опита да отмени тези промени при гласуване в Камарата на общините. Кабинетът обаче е изправен пред потенциален бунт на някои депутати консерватори, които искат да запазят тесните връзки с ЕС, след като Великобритания го напусне през март 2019 г.


На среща с парламентарната група на консерваторите в Камарата на общините Мей прикани съпартийците си да проявят единство и да гласуват против промените в нейния план за Брекзита, като предупреди депутатите, че тези промени биха затруднили преговорите ѝ с ЕС, предаде Ройтерс.


Британското правителство е най-уязвимо по въведената от Камарата на лордовете поправка за промяна на т. нар. "смислен вот" по окончателното споразумение за Брекзита, с която на долната камара на парламента се дават повече правомощия да определи "насоката" на правителството при отхвърляне на споразумението. По тази поправка ще има дебати във вторник.


В сряда пък Мей ще бъде подложена на изпитание от бунтовниците в партията си по ангажимента за излизане от общия пазар и митническия съюз на ЕС, което ще се отрази на бъдещите търговски отношения на Великобритания за дълги години.


"Трябва да мислим за посланието, което парламентът ще изпрати на ЕС тази седмица. Опитвам се да договоря най-добрата сделка за Великобритания. Уверена съм, че мога да постигна сделка, при която ни се разрешава да сключваме собствени търговски споразумения и имаме граница с ЕС, водеща до възможно най-малко търкания. Ако поправките от Камарата на лордовете обаче се запазят, тази преговорна позиция ще бъде подкопана", е казала Мей на депутатите според изявление на канцеларията ѝ.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?