Мей се разбра с Меркел за още време преди Великобритания да напусне ЕС

Мей се разбра с Меркел за още време преди Великобритания да напусне ЕС

Новият британски премиер Тереза Мей постигна съгласие с германския канцлер Ангела Меркел за това, че Обединеното кралство се нуждае от още време преди да задейства излизането си от ЕС.

Това се разбраха лидрите на двете стрени по време на първото официално посещение на наследницата на Дейвид Камерън в Германия.

“Няма да задействаме член 50 на Лисабонския договор, докато не изясним конкретните си цели”, потвърди британският премиер  след срещата си с Меркел в Берлин.

“Никой - нито Евросъюзът, нито Великобритания - не иска хаос. Най-важното е британците да останат и занапред наши партньори”, отвърна Меркел на съвместна пресконференция.

След като британците гласуваха на 23 юни за излизане от ЕС, редица политици от Европейския парламент и държави-членки призоваха Лондон да започне по-бързо процеса за прекратяване на британското членство, като посочиха, че несигурността плаши инвеститорите и ще се отрази зле на икономиката на ЕС.

Тереза Мей потвърди в сряда вечерта, че една от целите на правителството ѝ при предстоящите преговори ще бъде да намали нетната имиграция от 330 хиляди до 100 хиляди души годишно, което ще засегне европейските граждани от източната част на континента.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?