Мей се разкая пред депутатите от партията си и засега оцеля като премиер

Мей се разкая пред депутатите от партията си и засега оцеля като премиер

След разочароващия резултат на британските консерватори на предсрочните избори, на които те изгубиха парламентарното си мнозинство, премиерът Тереза Мей каза пред депутати консерватори, че ще продължи да бъде министър-председател дотогава, докато те искат тя да бъде на този пост, предаде Ройтерс.

 

Снощи Мей се изправи пред членовете на т.нар. Комитет 1922, в който влизат депутатите консерватори, които не участват в правителството.

 

Въпреки недоволството от представянето на партията на изборите Мей бе посрещната радушно в началото на срещата, съобщи Ройтерс. Тя заяви: "Аз съм човекът, който ви вкара в тази каша, и аз съм тази, която ще ви извадя от нея", разказа след срещата един от депутатите.

 

Според разказите на друг депутат, цитиран от "Гардиън", Мей е уверила депутатите, че ще остане на поста си толкова, колкото те преценят, че е необходимо. Била е загрижена за консерваторите, които са изгубили местата си, защото не са били преизбрани, извинила се е и няколко пъти е помолила да ѝ простят.

 

Депутати, които по традиция запазват анонимност, когато говорят за подобни срещи, заявиха за Ройтерс, че не са се чули гласове на несъгласие и разкол и че в партията няма настроения за избор на нов лидер.

 

Мей обяви предсрочни избор с надеждата съществено да укрепи позициите на партията си в долната камара на парламента, за да може по-уверено да води преговорите за излизане от ЕС.

 

Вместо това след поредица от груби грешки, допуснати по време на кампанията, и в резултат на засилване на позициите на опозиционната Лейбъристка партия консерваторите се представиха много по-зле, отколкото се предполагаше. Торите изгубиха мнозинството си и сега трябва да разчитат в парламента на подкрепата на северноирландските юнионисти.

Преговорите между консерваторите на Тереза Мей и северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП) за подкрепа на правителството на малцинството на Мей напредват добре и ще продължат, каза високопоставен източник от Консервативната партия, цитиран от Ройтерс.

По-рано днес Мей се срещна с лидерката на ДЮП Арлийн Фостър в офиса си на "Даунинг стрийт". Двете си тръгнаха поотделно, като Мей отиде в парламента.

"Преговорите си вървят, не са прекъснали. Нямам дата кога ще приключат. Вървят добре", каза източникът.

По-късно Мей заминава за Париж за среща с френския президент Еманюел Макрон, но представител на консерваторите ще продължи преговорите с ДЮП, добави източникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа