”Мек” раздор: Финансовият министър обвини военния в ”негативизъм” и злепоставяне на кабинета

Кирил Ананиев не вижда с какво критиките за състоянието на армията допринасят положително за правителството

”Мек” раздор: Финансовият министър обвини военния в ”негативизъм” и злепоставяне на кабинета

Финансовият министър Кирил Ананиев директно критикува военния Стефан Янев, че от доклада за състоянието на армията, според който тя само ”частично” може да изпълнява задълженията си, ”лъха негативизъм” и се създава отрицателно отношение към служебния кабинет.

”От целия материал лъха негативизъм по отношение на финансирането на системата и не зная това с какво допринася положително както за министерството, така и за Министерския съвет… Този маниер за нападки срещу финансовата осигуреност в никакъв случай няма да се приемат добре нито от обществото, нито от парламента”, заявява Кирил Ананиев по време на правителственото заседание в сряда, стенограмата от което бе публикувана в събота.

По време на заседанието Янев, който е и вицепремиер, за пореден път иска повече финансиране за Министерството на отбраната, като този път според него ситуацията е наистина критична – няма войници, техника и пари. Секторът получава над 1 млрд. лева годишно финансиране, но парите отиват предимно за заплати и текуща издръжка. Вторият кабинет на Борисов обаче предвиди и целево финансиране за купуването на нови изтребители и кораби, като така парите за отбрана скочиха драстично. Именно това припомня и Кирил Ананиев, който в правителството на Борисов бе зам.-министър:

”Самият вицепремиер спомена преди малко, че миналата година започнахме два инвестиционни проекта, които до този момент толкова правителства не можаха да ги осигурят. Освен това, осигурихме средства и за ремонта на МиГ-29. Това са едни дългосрочни програми, които поемат ангажименти със сериозни средства, и мисля, че този остър негативизъм не трябваше да бъде залаган в начина на изложение на отчета за 2016 г.”.

За да тушира напрежението между министрите, се намесва и премиерът Огнян Герджиков, който определя позицията на Ананиев като “мека критика” и изразява надежда, че и последвалата дуплика на Янев ще е също така “мека”.

“Ако има усещане за негативизъм в този доклад, този негативизъм е по отношение на недофинансирането, което ние наричаме системно и то не зависи от Министерството на финансите, а зависи от всички тези хора, които са били в парламента, в правителствата през годините и поне от 2008 г., откакто започна финансовата и икономическата криза”, допълва Янев.

Той припомня, че между 25 и 30% от местата за военни са свободни и няма финансови възможности, за да се запълнят.

”И в момента и тази година не можем да назначим повече от 500 човека – за това имаме бюджет. Проблемът в един момент – дай, Боже, да се случат тези инвестиционни проекти, да закупим новото въоръжение и техника, ще се окаже, че няма хора, които да го обслужват и които да работят”, казва Янев.

Той допълва още, че следващите управляващи трябва да бъдат ангажирани с осигуряването на финансиране на отбраната.
“Проблемът е комплексен, сериозен и този негативизъм е, ако съществува такъв, разбира се, е по-скоро показване на истината, не толкова търсене на някакъв ефект, краткотраен, от това, че ако сме негативни, ние ще получим по-добро отношение от този или от онзи. По-скоро казваме истината, оттам нататък всички, които са ангажирани в процеса за бъдещи решения, да го имат предвид”, коментира още Янев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?