Според Световната асоциация на издатели на вестници:

"Меката цензура в България" води до тежки последици

"Меката цензура в България" води до тежки последици

"В България расте тревогата, че под политически натиск големите рекламодатели – както на национално, така и на регионално ниво – са принудени да изразходват рекламните си бюджети в определени медии. През 2011г. президентските избори изкараха на повърхността други проблеми, включително прикритата политическа реклама в комерсиални медии."

Това се казва в първия световен доклад "Мека цензура, тежки последици" на Световната асоциация на издателите на вестници и новини (WAN-IFRA) и Центъра за международно медийно подпомагане (CIMA), цитиран във вторник от "Дневник".

Текстът бе разпространен по повод 3 май – световният Ден на свободата на печата, за който WAN-IFRA избра тази година за водеща тема използването на правителствени бюджети и натиск от управляващите определени средства за реклама, подпомагане и финансиране да се насочват към угодните на властта медии.

Според цитираните от "Дневник" изводи за България става дума и в частта за разпределянето на субсидии, чрез които или се изкривява медийната среда с щедри бюджети за държавните медии, или се насочват средства към симпатизиращите на правителството или местната власт медии. Данните са до 2012г. , т.е. покриват периода от първото правителство на Бойко Борисов.

"В България правителството използва директни или косвени субсидии за оказване на натиск върху критичните медии и възнаграждаване на лоялните", се казва в текста. "Влиянието на местните власти върху по-малките локални медии е огромно и (според заключенията на американската неправителствена организация IREX) мнозина от тях са се превърнали в рупор на тези власти.

Има съобщения, че същият модел се прилага на национално равнище спрямо по-големите национални медии, където правителството използва ролята си на разпределител на българските публични средства и на европейски фондове, за да възнаграждава лоялни към него медии чрез възлагане на комуникационни кампании и превръщането на финансовата зависимост от държавни средства в инструмент за контрол над това какво публикуват или показват те.

Друг подход е депозирането на големи публични ресурси в банката (посочена е публикация за КТБ – бел.ред.), свързана с една от медийните групи на страната, която открито подкрепя правителството и агитира за него."

Базираната в Париж организация WAN-IFRA специално е разследвала в доклада си проблема с "меката цензура" в Унгария, Сърбия, Малайзия и Мексико и призовава за спешни мерки да се спре с тази задушаваща независимостта на медиите практика.

"Меката цензура не е толкова видима, колкото директните нападки срещу свободата на пресата, каквито са атаките срещу журналисти, но тя е далеч по-разпространена и растяща заплаха", казва Лари Килман, генерален секретар на WAN-IFRA. "Общество, на което не получава точна и безпристрастна информация, едва ли ще знае за съществуването на меката цензура и за това как тя трови демократичния процес", казва и Марк Нелсън, старши директор в американската CIMA. Те сочат повечето прозрачност в разпределянето на споменатите средства като ясен път да преодоляване на проблема.

WAN-IFRA има своя централа и в германския град Дармщад и поделения в Сингапур и Индия. Тя представлява над 18 000 издатели, 15 000 интернет сайта и повече от 3000 компании от над 120 държави. Основната ѝ мисия е защита на свободата на печата, качествена журналистика и редакционен професионализъм с цел развиване на проспериращ медиен бизнес.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?