Мексиканският милиардер Карлос Слим предлага тридневна работна седмица

Карлос Слим

Подходът ни е объркан – трябва да работим само по три дни на седмица, смята мексиканският милиардер Карлос Слим, който наскоро придоби собственика на "Мобилтел" – "Телеком Аустрия".

По време на бизнес конференция в Парагвай телекомуникационният магнат обяви, че е време за "радикална промяна" на работния живот на хората, пише "Файненшъл Таймс", цитиран от "Капитал". Така, вместо да се пенсионират на 50 или на 60 години, хората би трябвало да работят до по-голяма възраст, но едновременно с това да имат повече свободно време.

"Хората ще трябва да работят по-голям брой години – докато навършат 70 или 75, като ще работят само три дни в седмицата, вероятно по 11 часа на ден", коментира Слим в рамките на конференцията, цитиран от информационната агенция Paraguay.com. "С тридневна работна седмица бихме имали повече време за почивка, за качество на живот", твърди 74-годишният бизнесмен и допълва: "Наличието на четири свободни дни ще е много важно за създаването на нови дейности за забавление и други форми на занимания."

Според втория най-богат човек в света подобно решение би допринесло за създаването на по-здравословна и по-продуктивна работна сила. Едновременно с това такава система би облекчила и справянето с финансовите предизвикателства, свързани с дълголетието, смята той.

Слим също дава пример, като прилага съвета си в бизнеса си. В едно от дружествата му – мексиканската компания за фиксирана телефония "Телмекс" (Telmex), служителите, които са започнали работа, преди да навършат 20-годишна възраст, имат право да се пенсионират, преди да станат на 50. Милиардерът обаче им предлага алтернативен вариант, който им позволява да останат на работа срещу пълния размер на възнаграждението си, но при 4-дневна работна седмица, пише "Файненшъл Таймс".

Междувременно самият той не дава признаци, че смята да се пенсионира. "Вижте кого уважава – мексиканския банкер Мануел Еспиноса Иглесиас, който е бил нещо като негов ментор и който е продължавал да работи и когато вече е наближавал 90-те", отбелязва британският историк Андрю Паксман, който пише книга за Слим.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?