Мексико е страната с най-много убийства след Сирия

Мексико е страната с най-много убийства след Сирия
Мексико е страната с най-много регистрирани убийства в света след Сирия, съобщи лондонският Международен институт за стратегически изследвания, цитиран от Франс прес. 
Умишлените убийства в Мексико миналата година са 23 000, при 60 000 в Сирия - страна, в която от шест години бушува гражданска война, каза експертът от института Антонио Сампайо.
 
Рядко престъпната дейност достига измеренията на въоръжен конфликт, но именно това се случва в северния триъгълник на Централна Америка (Хондурас, Гватемала, и Салвадор, където убийствата са 16 000), и особено в Мексико, добави Сампайо.
 
Докато в Хондурас, Гватемала и Салвадор се наблюдава известен спад в броя на убийствата, в Мексико е обратното - там те са се увеличили 11 процента между 2015 и 2016 г.
 
Това насилие, според института, е породено от решението (декември 2006 г.) на мексиканския президент Фелипе Калдерон да обяви война на наркотрафика.
 
В последвалия конфликт между до  ноември 2012 г. 105 000 души са станали жертви на предумишлени убийства, каза Сампайо.
 
А през 2015 - 2016 г. се е разразила надпревара във въоръжаването между картелите. Тяхна цел е да се наложат в градските райони с трафик на кокаин, производство на хероин все повече лаборатории за синтетична дрога.
Споделяне

Още от Свят