Мексико и Перу отзоваха посланиците си от Куба

Мексико и Перу заявиха, че изтеглят посланиците си от Куба, обидени от първомайската реч на кубинския комунистически ръководител Фидел Кастро.

Мексико, който преди беше най-силният съюзник на Куба в Латинска Америка, обвини Хавана в намеса във вътрешните работи и отзова посланика си.

Перу цитира "оскърбителни" по свой адрес бележки в изказването на Кастро.

В реч, произнесена пред един милион кубинци на площада на Революцията, Фидел Кастро нарече "ренегати" всички страни, които подкрепят Съединените щати и критикуват състоянието на човешките права в Куба.

"Перуанското правителство енергично отхвърля обидните бележки, направени от кубинския държавен ръководител по отношение на Перу", обяви външното министерство в Лима в неделя, като предупреди за "последствия в двустранните отношения".

Президентът на републиката реши незабавно да отзове нашия посланик от Хавана и да поиска от кубинското правителството да отзове посланика си в Мексико, каза министърът на външните работи Луис Ернесто Дербес Баутиста в Мексико сити.

Той обясни, че отчасти причина за скъсването на отношенията са критиките срещу Мексико, отправени от кубинския президент Фидел Кастро в речта му за 1 май. Мексиканският министър на вътрешните работи Сантяго Креел Миранда допълни, че кубински официални представители са извършвали в Мексико дейност "несъвместима с техния статус".

В първомайската си реч Фидел Кастро обвини всички държави, които през април са гласували срещу Куба в комисията на ООН по правата на човека в Женева.

Той нарече латиноамериканските правителства слаби, неспособни да вземат самостоятелни външнополитически решения.

Кастро посочи, външнополитическата репутация на Мексико се е превърнала в пепел.

Споделяне

Още от Свят