Мексико отхвърли заканите на Тръмп

Мексико отхвърли заканите на Тръмп

Президентът на Мексико Енрике Пеня Нието отново заяви, че неговата страна няма да плаща за стената, която новоизбраният американски президент Доналд Тръмп планира да издигне по границата между двете страни.

"Очевидно е, че имаме различия по въпроса със следващото американско правителство. Мексико, разбира се, няма да плаща за строежа на такава стена, но разчитаме да имаме добри отношения", каза Пеня Нието на среща с мексикански дипломати в столицата на страната Мексико сити.

Той говори веднага след вчерашната пресконференция на Тръмп в Ню Йорк, на която бъдещият президент отново повтори твърдението си, че Мексико ще компенсира стойността на стената "в една или дружа форма".

След като посочи, че Мексико ще се стреми към преговори с новата администрация във Вашингтон по широк кръг въпроси - търговия, сигурност, миграция, Пеня Нието добави, че Мексико би инвестирала в повече сигурност по границата, но не в стена. Според него отговорността за пресичане на нелегалната имиграция в САЩ трябва да е и на двете страни и че Вашингтон трябва да помага за спиране на нелегалното прехвърляне на оръжия през границата към Мексико, където то попада в ръцете на мощните наркобарони.

Споделяне

Още от Свят