Мексико под тревога заради повишената активност на вулкана Попокатепетъл

Мексико под тревога заради повишената активност на вулкана Попокатепетъл

Мексиканските власти решиха да обявят повишено ниво на тревога във връзка с дейността на вулкана Попокатепетъл, намиращ се на 60 км югоизточно от столичния град. Следваща възможна мярка е да бъде евакуирано застрашеното население, предаде Франс прес.

Вътрешният министър Мигел Анхел Осорио Чонг съобщи чрез Туитър, че компетентните власти са взели решение да обявят повишена тревога, както през май-юни, заради активизиране на вулкана.

Вчера сутринта американската авиокомпания "Аляска еърлайнз" анулира полетите си от и до международното летище в Мексико, разположено на 65 километра от вулкана.

Говорител на летището заяви пред АФП, че терминалът още не е получил разпореждане за промени в дейността си, но е готов да реагира незабавно.

В петък 4 американски компании отмениха своите полети от и до Мексико, в четвъртък - близо 60, напомня агенцията.

Попокатепетъл е вторият по големина вулкан в Мексико с височина 5452 метра. Дейността му се е засилила от четвъртък насам. Националният център за превенция на бедствията информира за вибрации с ниска и средна честота в течение на 20 часа и три умерено силни експлозии междувременно.

През последните часове вулканът постоянно изхвърля "стълб от газ и обилни количества пепел" на три километра височина.

В 50-километров радиус около Попокатепетъл живеят близо 4,5 милиона души, 650 000 от тях - във високорискови зони. Властите предупредиха хората да не се приближават до кратера на по-малко от 12 километра.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?