Мексико създава "ограничителен пояс" срещу мигранти от Централна Америка

Мексико създава "ограничителен пояс" срещу мигранти от Централна Америка

Изправени пред нарастващ приток на мигранти от Централна Америка, властите в Мексико планират да установят "ограничителен пояс" в най-тесния и най-лесен за контролиране район в южната част на страната, съобщи високопоставен представител на правителството, цитиран от Асошиейтед прес.

Секретарят на министерството на вътрешните работи Олга Санчес Кордеро каза, че положението е усложнено от колона от около 2500 мигранти, които са се насочили на север. Тя освен изрази опасения, че в Хондурас се оформя много по-голяма мигрантска група.

"Ще поставим миграционни съоръжения на федералната полиция и Гражданска защита, в съответствие и в сътрудничество между всички правителствени агенции по начин, който създава ограничение в Истмус и Теуантепек", заяви Кордеро.

Високопоставената мексиканска служителка съобщи това вчера - ден след като се срещна с американския министър на вътрешната сигурност Кирстен Нилсен, отбелязва АП.

Кордеро не даде повече подробности как ще бъдат разположени мексиканските федерални сили, но подчерта, че това не означава милитаризиране на границата с Гватемала.

Вчера министърката на вътрешната сигурност на САЩ беше в Хондурас за среща с представители на централноамерикански страни.

Нова мигрантска колона от 2500 души, главно от Никарагуа, Куба, Салвадор, Хондурас и Гватемала, преминава тази седмица през южната част на Мексико по посока на границата със САЩ. Тези мигранти обаче не срещат същия топъл прием като предишни подобни колони, отбелязва АП.

Активисти казаха, че мексиканското правителство се опитва да отклони мигрантите или да не им позволи да достигнат до САЩ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят