Мексико затяга мерките срещу миграцията с надеждата да избегне американски мита

Мексико затяга мерките срещу миграцията с надеждата да избегне американски мита

Мексиканското министерство на финансите съобщи, че е блокирало банковите сметки на 26 души заради предполагаемото им участие в трафик на хора, предаде Ройтерс.

Мексико засилва строгите мерки за борба с нелегалната миграция под нарастващия натиск от страна на американския президент Доналд Тръмп. Той заплаши миналата седмица да наложи на 10 юни 5-процентни мита върху целия мексикански износ към САЩ и тези мита да растат с по 5 процента всеки месец, докато не достигнат 25 процента.

Мексико изпрати делегация във Вашингтон в опит да избегне митата. Според мексикански източник, запознат с хода на преговорите, САЩ са предложили да депортират в Мексико нелегалните мигранти от Гватемала. Мексиканците са предложили да изпратят 6000 души от националната си гвардия, за да подсигурят южната граница с Гватемала и да сдържат притока от мигранти.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви, че е окуражен от новите предложения на Мексико, но че те са недостатъчни и че следващата седмица вероятно ще бъдат наложени мита, предаде ДПА.

"На този етап митата ще бъдат наложени в понеделник. Много ясно го казахме на мексиканската делегация. Преговорите ще продължат през следващите дни. Надеждата ни е, че Мексико ще откликне", каза Пенс в Пенсилвания.

Споделяне

Още от Свят