Мелничарите и правителството с различни оценки за реколтата от пшеница

Съюзът на мелничарите и министерството на земеделието излязоха днес с различни прогнози за реколтата от пшеница. Според експертите на Мехмед Дикме тя ще бъде между 2,3 и 2,4 млн. тона и този добив ще бъде напълно достатъчен да се осигури хлебно-фуражния баланс.

От Съюза на мелничарите заявиха, че най-оптимистичната прогноза е за добив от 2 милиона тона пшеница. Изпълнителният директор на организацята Петър Христов твърди, че дори ако към това количество се прибавят и 400 000 тона зърно, което в момента има в наличност в мелниците и в Държавния резерв, пак няма да е достатъчно, за да бъде осигурен хлебно-фуражния баланс.

На национална конференция "Реколта 2003 - очаквано производство, пазарна конюнктура и цени" в Ловеч от съюза прогнозираха, че няма никакви свободни количества за износ, но нищо не е в състояние да го спре, тъй като в момента страните от Черноморския регион и от Европейския съюз също имат драстично намаляване на реколтата, заради неблагоприятните климатични условия.

При повишаването на цените на международния пазар, при изявленията от страна на земеделското министерство, че износът не може да се забрани по административен начин, фирмите, които са купили пшеница на зелено на цена от 120-130 лева за тон, ще я изнесат, за да реализират добри печалби, каза Петър Христов.

Икономическият екип на правителството засега се въздържа от решение да се намали ставката на ДДС за хранително-вкусовия сектор, но ще работи по идеята да падне минималният праг по ДДС за всички по веригата - зърно-брашно-хляб, каза в Ловеч изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" Асен Друмев.

Той уточни, че това е официална позиция на Министерството на земеделието и горите. Предложението на мелничари, зърнопроизводители, млекари и други заети в хранително-вкусовата промишленост за намаление на ДДС не може да бъде изпълнено.

Споделяне

Още от Бизнес