Меморандум за конфедерация на туризма подписан без мандат от бранша

Председателите на четири туристически организации подписаха в петък меморандум за създаването на Конфедерация на българския туризъм, която трябва да обедини бранша и да защитава интересите му. Това стана в курорта Златни пясъци в хотел “Кемпински Ермитаж”, стопанисван от Георги Велчев, брат на бившия финансов министър на НДСВ, от чиято квота е председателката на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова.

Това стана на 20 април, когато летният туристически сезон бе открит с месец по-рано от обичайното и така съвпадна с официалния старт във Варна на предизборната кампания на БСП за евродепутати.  

Подписи под документа сложиха председателите на Българската туристическа камара Цветан Тончев, на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин, на Българската асоциация на туристическите агенти Донка Соколова и на Националния борд по туризъм Георги Гергов.

На подписването присъства и премиерът Сергей Станишев, който отбеляза и безпрецедентно участие в откриването на летния туристически сезон.

Да подпише меморандума за обединяващата организация обаче Георги Гергов не е получил мандат от Управителния съвет на Националния борд по туризъм, коментира членът на ръководството на организацията Соня Колтуклиева. Тя допълни, че по нейна информация такъв няма и Благой Рагин, съмнително било и че останалите шефове на туристически организации, парафирали документа, имат подкрепата на членовете си.

По-рано през седмицата Георги Гергов коментира, че след подписването ще бъдат уведомени всички организации в бранша и ще бъдат поканени да се присъединят. Съмнително е обаче доколко това ще стане, защото през последните години всички опити да се създаде обща структура за защита интересите на отрасъла завършваха с появата на поредната организация, в която членува част от бизнеса, паралелно с друга асоциация, съюз или сдружение.

Затова и Колтуклиева предложила да се сформира консултативен съвет, в който да участват всички организации от отрасъла с право на един глас, без значение колко са големи. Вместо да правим поредната организация, по-добре да имат такъв съвет, който да се събира и да излиза с общо становище по важни въпроси като ДДС в туризма, терените за НАТУРА 2000 или закона за Черноморието, посочи членът на управата на Националния борд по туризма.

Остава неясна и легитимността на подписания меморандум, след като част от парафиралите го нямат мандат от организациите си. В документа не са записани никакви конкретни цели и задачи, не е ясно как ще стане регистрацията на бъдещата конфедерация на българския туризъм и каква ще е ролята на Гергов, Донка Соколова, Рагин и Цветан Тончев.

По-късно през деня министър-председателят Сергей Станишев откри летния туристически сезон, посочвайки, че хубавото време и срещата на бранша са добър знак.

Той пожела на всички, работещи в Златни пясъци ”спорен и доходоносен сезон”.  

Месец преди да тръгнат чартърните полети с чуждите туристи, обаче, курортът е почти празен, строежите в него продължават, затворени са заведенията и магазините.

Над 5 млн. туристи са посетили България през миналата година, като приходите от туризъм за 2006 г. са над 2 милиарда евро, припомни председателят на Агенцията по туризъм Анелия Крушкова. Според представители на бранша обаче е притеснително, че през последните години летовниците се увеличават, но приходите се задържат на същото ниво, а на места дори намаляват. Според тях това е в резултат на лавинообразното увилечаване на легловата база и битката за туристи, което поевтинява цените на нощувките за чужденци, но не и за българите.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?