Меморандум за "Турски поток" обещава на Гърция 2 млрд. евро

Меморандум за "Турски поток" обещава на Гърция 2 млрд. евро

Първото си документално оформление получи проектът за строежа на газопровода "Турски поток" от Русия по дъното на Черно море до Турция, но то не бе подписано с Анкара, а с Атина и се отнася за продължението на планираната тръба през Гърция.

Меморандумът между Русия и Гърция за сътрудничество в изграждането на продължение на газопровода "Турски поток" на гръцка територия бе подписан в рамките на Петербургския международен икономически форум от руския енергиен министър Александър Новак и гръцкият му колега Панайотис Лафазанис, предадоха световните агенции в петък.

Стойността на проекта е 2 млрд. евро и Гърция, която се намира в сложна икономическа и финансова ситуация, успя да се сдобие със средства за строежа на газопровода, които поетапно ще бъдат изплащани от руската страна, пише руското издание "Комерсант". При това руската газова компания "Гзапром" няма да е акционер в бъдещото предприятие за строежа на тръбата, а то ще бъде учредено от структурата на руската банка за развитие "Внешекономбанк" – "ВЕБ Капитал" и гръцка инвестиционна компания.

Гръцкият енергиен министър заяви, че строежът на продължението на "Турски поток" ще бъде изцяло финансиран от ВЕБ. На церемонията по подписването в Санкт Петербург той отбеляза, че Гърция се нуждае от подкрепа, а не от натиск по време на дълговата си криза, както и че сътрудничеството с Русия не е насочено срещу други държави, допълва Ройтерс.

Новак отбеляза, че руската страна ще финансира проекта още от началния етап, а връщането на средствата ще стане "за сметка на реализацията на самия проект". По думите му гръцкото продължение на "Турски поток" ще започне да се изгражда още през 2016 г. и ще бъде завършено през 2019 г.

Руското издание отбелязва, че Гърция е заинтересована от "Турски поток" не само като източник на газ и на приходи от транзитни такси, но и като начин за осигуряване на свежи средства за страната, която в момента се намира в тежки и сложни преговори с кредиторите си за преструктуриране на борчовете ѝ. В края на април самият премиер на Гърция Алексис Ципрас заяви, че разчита на аванс от 3 млрд. евро при сключването на споразумението за "Турски поток".

Подписването на договорката между Русия и Гърция идва на фона на очакваните от Анкара детайли по координатите на сухопътното трасе на "Турски поток" слез излизането му от морето по територията на Турция.

Споразумението става факт и часове преди срещата на Александър Новак с българския енергиен министър Теменужка Петкова, която ще му представи плановете на страната ни за изграждане на газоразпределителен център край Варна, за който все още се разчита да бъде захранен от спрения през декемеври от руския президент Владимир Путин газопровод" Южен поток", който бе заместен с "Турски поток".

Петкова ще се опита да убеждава Новак в предимствата на "Южен поток" пред турския му съименник, тъй като е в по напреднала фаза на разработка, има редица разрешителни за строежа и Русия ще трябва да извърви един и същи път по съгласуване с европейското законодателство, независимо дали за "Южен" или за "Турски поток".

Междувременно от "Газпром" съобщиха, че президентът на компанията Алекесй Милер е обсъдил със сръбския първи вицепремиер Ивица Дачич маршрута на доставките на руски газ в Сърбия след 2019 г. и замяната на маршрута през Украйна с "Турски поток".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?