Менда Стоянова: Българинът е изтъркал лотарийни талони за 1 млрд. лв. през 2018 г.

Левът е покрит от евро на 160 процента, увери шефката на бюджетната комисия

Снимка: БГНЕС

Стойността на залозите за участие в лотарийни игри през 2018 г. е над 1 млрд. лева, обяви в неделя пред БНР председателят на бюджетната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.

Според нея не е проблематично преминаването на лотарията в държавни ръце, защото това е практика в Европейския съюз, потвърдена с решение на Съда на ЕС.

"Ако досега сме говорили за ощетяване на бюджета, сега трябва да говорим за социалните измерения на това, което се случи през последната година. За 2018 година залозите от лотарийните талони са над 1 млрд. лева. Това са пари на граждани, които са предимно с нисък икономически статус. Това ще има своите социални и икономически последици... Европейският съд е съгласен с това държавите да налагат ограничения на такива видове игри, които постигат такъв масов ефект".

Стоянова коментира и законодателните промени, свързани с влизането на България в еврозоната.

"Участието на България в еврозоната не е самоцел. Участието в еврозоната ще донесе редица икономически предимства. Има и една стратегическа цел, която би се постигнала – необратима евроинтеграция на България... Не е въпрос просто на хрумване за промяна на курса на лева към еврото, а въпрос на това как за последните 23 години се е държала българската икономика при такъв курс", каза Стоянова.

"Всички знаем, че и в момента сме една от най-стабилните финансово и фискални държави. Много по-добре от други държави в еврозоната. Народното събрание прие решение, за да може всеки български гражданин да е спокоен… България категорично няма да участва в ERM II при друг курс, освен при сегашния. Гаранцията е Народното събрание", добави депутатката.

По думите ѝ валутният борд в момента е покрит на 160%, защото левовата маса в страната е покрита на 160% от евро.

"Това означава, че всеки български гражданин, всяка една фирма, ако реши утре да обърне своите левове в евро, БНБ има ресурс – 160% повече ресурс в евро. Това означава, че имаме златен лев, вързан за еврото. Защо сега ще трябва да се поддаваме на внушения, че това ще се промени под натиска на един или друг", добави Стоянова.

По думите ѝ нито една партия досега не е изразила отношение да не влизаме в еврозоната.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?