Менда Стоянова: БНБ потвърди, че Кордовска е изтеглила парите си от КТБ

Нели Кордовска

Българската народна банка (БНБ) потвърдила, че изпълняващата длъжността подуправител по банковия надзор Нели Кордовска е изтеглила депозита си от КТБ ден преди банката да бъда поставена под специален надзор. Това каза председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ), като се позова на писмо от централната банка до парламента, изпратено в отговор на запитване от страна на депутатите.

Стоянова каза още пред бТВ, че Кордовска е взела парите си след приключването на работното време на банката. Според нея действията на изпълняващият длъжността подуправител са законни, но са на базата на вътрешна информация, с която тя разполагала. "Ръководството на БНБ е знаело какво става с КТБ. И други в това ръководство са имали влогове, но не са ги изтеглили. Тя е успяла да спаси парите си, а те чакат", възмути се Стоянова.

По неофициална информация Нели Кордовска е изтеглила 64 195 евро на 19 юни 2014 г. – ден преди БНБ официално да обяви, че поставя КТБ под специален надзор. Досега БНБ не е коментирала официално информацията.

Изявлението на Стоянова обаче предизвика ответна реакция от страна на централната банка, която опроверга думите на депутата. В становището на БНБ не се казва в прав текст, че става въпрос за думите на Стоянова по адрес на Кордовска, но се разбира, че поводът е това.

"Категорично възразяваме и считаме за недопустимо овластени длъжностни лица да правят внушения за несъществуващи писма и изявления от страна на БНБ, като ги използват за политическо говорене и политически цели. Недопустимо е каквито и да е действия и стремежи на адвокати на обвиняеми лица по случая КТБ да бъдат приписвани на БНБ, която няма нищо общо с това. Напомняме, че БНБ никога и по никакъв повод не си е позволила да коментира частни действия на свои служители. Убедени сме, че който и да е в страната, заемащ отговорна държавна позиция, не трябва да се превръща в говорител на лица, срещу които се водят разследвания и дела, както и на техните адвокати. Напомняме също така, че в Република България вината все още се определя не от политиците, а от отговорните за това държавни институции.", пише в съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли решението за частичен локдаун?