Менда Стоянова: Бюджет 2020 ще е факт до началото на декември

Менда Стоянова

В началото на декември може да имаме бюджет на държавата за 2020 година, заяви пред БНР Менда Стоянова, председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

"Убедена съм, че коалицията ще подкрепи бюджета за 2020 година, а това ни е достатъчно, за да имаме мнозинство на първо четене", каза тя.

Според Менда Стоянова Бюджет 2020 наистина отговаря на определението "повече от същото". "Политиката, която се води от правителството на ГЕРБ, е политиката на неговата предизборна програма и тази на коалицията на правителството. Нормално е тя да се надгражда с приоритетите, които са предварително обявени за всяка следваща бюджетна година", добави Стоянова.

Тя подчерта, че дългът на страната години наред е един от най-ниските в Европа, като той продължава да намалява като процент от БВП. За 2020 г. се очаква той да достигне 19.8%. Безработицата се предвижда да падне до 4%.

"Една от ограничените мерки, които правителството може да вземе и го прави, това е минималната работна заплата. Това е единият лост, с който се работи. Другият – това са доходите в бюджетния сектор, където за поредна година се предвижда увеличение с 10% на средствата за работна заплата. Става въпрос за ръст в средствата за работна заплата. Този ръст също е натиск върху реалния бизнес. Той не би следвало да направи повишение под 10%, за да не загуби част от своя квалифициран персонал", коментира Менда Стоянова.

По думите ѝ до края на мандата данъчната политика няма да се променя.

"Ако се случат някакви апокалиптични предсказания – някакъв срив в икономиката и оттам на приходите, винаги можем с един малък дефицит да изпълним онези разходни политики, които са заложени и които хората очакват", допълни шефката на бюджетната комисия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?