Менда Стоянова: Доходността на пенсионните фондове е отрицателна

От фондовете я опровергаха

Сн. БГНЕС

Доходността на универсалните пенсионни фондове, в които отиват част от вноските за пенсия на родените след 1959 г., е отрицателна в последните 12 години. Това каза председателят на бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова пред БНТ във вторник в защита на приетите в края на миналата година пенсионни промени. Според нея това означава, че парите по личните партиди реално са намалели.

От асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване обаче разполагат с други данни. "Не знам каква статистика цитира г-жа Стоянова, но според данните, с които ние разполагаме, средната доходност на фондовете за периода 2002 - 2013 г. е 5-6%. От 30 септември 2012 г. до 30 септември 2014 г. е 6-7% на годишна база", коментира Никола Абаджиев, председател на организацията. Той припомни, че отрицателна доходност фондовете регистрираха през 2008 г. заради финансова и иконимическа криза, но още през 2009 г. повече от тях вече отчитат положителни резултати.

В края на миналата година парламентът реши родените след 1959 г. да избират дали вноските им да продължат да отиват и в универсален фонд или да постъпват изцяло в Националния осигурителен институт (НОИ). Задължително този избор трябва да направят хората, започнали за първи път работа след 1 януари 2015 г. Те имат една година да заявят желанието си, а през това време вноските им постъпват автоматично в НОИ. Ако не се възползват от правото на избор, средствата им ще отиват в държавното обществено осигуряване през цялото време, в което работят.

Новият ред беше въведен по предложение на ГЕРБ и подкрепен от ДПС и депутати на Христо Ковачки. Той предизвика остри критики от коалиционните партньори на ГЕРБ - Реформаторския блок, а премиерът Бойко Борисов обеща евентуални промени до края на март, когато трябва да е готова цялостната визия за пенсионната реформа.

"Не виждам нищо лошо в промените от края на 2014 г., защото хората имат възможност да избират", за пореден път обясни Стоянова, която беше сред вносителите на предложението, чиито автор всъщност е финансовият министър Владислав Горанов. Според председателя на бюджетната комисия новият ред създава конкуренция сред пенсионните дружества, които управляват отделните универсални фондове.

"Ако те работят добре и управляват правилно парите на хората, ако техните клиенти знаят какво ще получат, за какъв удар говорим? Сега имаме 9 – 10 фонда, чиито вноски са осигурени от закона. 50% от хората, които имат партиди там, дори не знаят къде и как се управляват средствата им. Конкуренцията е единственият възможен стимул пенсионните фондове да се борят за своите клиенти“, смята Стоянова. Тя добави, че предстоят още промени, но не даде повече подробности.

"Най-доброто решение е да се даде заден ход и да се обмислят нещата. НОИ управлява модела в частта му солидарен фонд, докато капиталовите фондове управляват частта на модела по отношение на личните пари на хората. Този опит да замажем положението е по-малката злина от тази, която беше направена", коментира решението на парламента Иван Нейков, бивш социален министър. Пред БНР той обясни, че няма нито един "сериозен анализ на това, което беше направено и докъде ще доведе". "Това е най-опасното за една система - да бъде променяна непрофесионално. Моделът е заложник на чисто политически боричкания в името на следващите избори, например", каза Нейков. Според него няма пречка НОИ също да създаде универсален пенсионен фонд, който да управлява. За структурирането му обаче ще са нужни няколко години, а докато държавната структура натрупа опит в управлението на парите, те вероятно ще имат ниска доходност. Досега управляващите не са обявявали намерения НОИ даси направи собствен универсален фонд.

Освен пенсионните промени Менда Стоянова коментира и бюджета за тази година, който определи като реалистичен и обяви, че той ще осигури предвидимост и стабилност. "През последните години прекалено много се фокусираме в бюджета и всеки търси там своята част. Бюджетът на държавата е само малка част от брутния вътрешен продукт на страната. Той осигурява финансирането на най-важните ѝ системи и подпомагането на социално слабите. Всички останали хора трябва да поемат нещата в собствените си ръце, защото те по-скоро внасят приходи в бюджета и по-малко трябва да очакват да получат от него директно доходи", препоръча Стоянова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?