Менда Стоянова: Корнелия Нинова пак говори неистини за дълга

Менда Стоянова

Не отговарят на истината твърденията на председателя на БСП Корнелия Нинова за увеличаване на външния дълг. Точно обратното - през следващите години той ще намалее.

Това става ясно от позиция на председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ, разпространена от пресцентъра на партията.

"Тригодишната бюджетна прогноза предвижда намаляване на бюджетния дефицит и балансиране на бюджета до 2020 година. При тези допускания не се налага емитирането на нов дълг в рамките на одобрената от парламента многогодишна програма, което на практика ще доведе до намаляване на дълга в следващите няколко години", посочва Стоянова.

Тя коментира изявлението на Нинова пред парламента, според което правителството е изтеглило нов заем в размер на 200 млн. и до края на мандата щяло да изтегли още 6 млрд. лв.

"Тези дни отново, и то от парламентарната трибуна, изрекохте твърдения, които недипломатично някой би нарекъл лъжи. С тези си думи вероятно не осъзнавате, че произнасяте неистина", посочва Стоянова.

Тя припомня, че през 2016 г. правителството е имало преговори с Банката за развитие на Съвета на Европа и е договорило при изключително благоприятни условия рамково споразумение за отпускане на нисколихвен кредит за България в размер на 200 млн. евро за съфинансиране на европейските фондове за настоящия програмен период. Средствата са целеви и могат да бъдат отпускани на България само в зависимост и във връзка със степента на усвояване на европейските фондове.

Ако европейските фондове бъдат спрени, действително тези пари няма да бъдат похарчени, но това е един от добрите начини да се възползваме от европейската солидарност и да развиваме нашето общество, посочва още Менда Стоянова.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?