Менда Стоянова обвини военния министър, че не реформира администрацията

Ненчев не се разпозна като двойкаджия и каза, че повече не може да съкращава

Менда Стоянова, сн. БГНЕС

Председателката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова заяви, че има министри, които не провеждат необходимите реформи в администрацията си и затова има опасност да нямат средства за заплати в края на годината. Тя посочи конкретно военния министър Николай Ненчев, който обаче по-късно отхвърли оценката ѝ и съобщи, че дори е бил похвален от финансовото министерство.

Менда Стоянова влезе в ролята на говорител на премиера Бойко Борисов и разясни изявлението му от преди ден, според което исканията за допълнителни средства трябва да бъдат съпровождани с оставка на съответния министър.

Тя припомни, че в бюджета са заложени съкращения от 10 процента, но не всички министри се справяли с тях.

Отказ за реформа на администрацията

"Целта на това беше чрез натиска на бюджета всички министерства да направят съответната реформа, да оптимизират своите администрации. Едни министри го правят, други министри не го правят. А тези, които не го правят, вероятно в края на годината ще кажат: "Трябват ми допълнителни пари, защото нямам пари да платя заплатите на хората ноември или декември", обясни Стоянова.

Тя посочи като отличници министрите на енергетиката и на земеделието Теменужка Петкова и Десислава Танева, а на обратния полюс постави военния министър Николай Ненчев.

"Това им каза вчера Бойко Борисов: "Няма да давам пари. Ако вие поискате пари да заплати накрая, ще си депозирате оставката, защото не сте си свършили работата през цялата година". Те не харчат повече. Просто не намаляват разходите си съгласно бюджета. Военният министър примерно е един от тях, който не прави такава реформа", допълни още Стоянова.

Ненчев не можел да съкращава повече

По-късно военният министър Николай Ненчев коментира, че не е съгласен с думите на Менда Стоянова.

"До момента сме съкратили 382-ма души в Министерство на отбраната, след въвеждане на общия устройствен правилник. Общо в администрацията на ведомството работят около 900 служители", каза Ненчев, който посети учение в авиобаза Крумово.

Министърът съобщи, че отделно ВМА е успяла да спести 17 милиона лева.

Николай Ненчев съобщи, цитиран от БНР, че е получил "обнадеждаващ“ доклад от финансовото министерство, според който Министерство на отбраната се справя добре.

Попитан дали може още да се намали щатът, военният министър каза, че това е много трудно, тъй като във ведомството има структури със специални задачи и мисии и съкращенията биха застрашили дори националната сигурност.

Николай Ненчев се надява в бюджета на министерството за 2016 г. да залегнат договорените на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) към президента 1 350 000 000 лева, с които да продължат програмите за модернизация на въоръжените сили.

През април КСНС стигна до решение парите за отбрана да бъдат поетапно увеличавани, но премиерът Бойко Борисов обясни, че в рамките на 2015 година ведомството няма как да получи повече пари.

_______________

Този документ е  създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Споделяне
Реформирай това!

Проектът "Реформирай това!“ ще следи провеждането на управленски реформаторски мерки. Имаме амбицията да "реформираме“ и медийния подход към случващото се като сбор от отделни събития, за сметка на самите процеси.

Ако имате позиция, мнение или въпроси, с които да допринесете към темата, може да се свържете с нас тук.

Проектът се финансира в рамките на програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 г.

Всички писмени материали в рубриката ‟Реформирай това!“ са създадени с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България (www.ngogrants.bg).

Още по темата

Още от Реформирай това!