Менда Стоянова: Пеевски би трябвало да е сред ощетените от КТБ

снимка БГНЕС

“Делян Пеевски не е участвал нито в управлението, нито в контрола на КТБ. Ако е бил клиент, би трябвало да е от ощетените, а не сред тези в списъка на обвинените“, коментира в понеделник председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) пред бТВ.

В отговор на въпрос за твърденията на адвокатите на Цветан Василев, че шефът на КТБ всяка сутрин е получавал отчет за дадените пари на Д.П. и Д.П.1, Менда Стоянова допълни: “Д.П. е в сферата на клюките. Те (адвокатите) нямат друга работа, освен да защитават клиента си“.

Покрай внасянето в съда на обвинителния акт за източването на КТБ, представителите на държавните институции предпочитат да заобикалят въпроса за раздадените на Пеевски и майка му кредити от КТБ, с които те създадоха медийната си група.

В интервю за “24 часа“ през 2014 година Пеевски признава този факт, както и приятелството си с Цветан Василев:

”С Цветан Василев дълги години бяхме приятели. Запознахме се през 2002 г. Той бе и партньор на моето семейство в бизнеса. Закупихме вестниците "Телеграф" и "Монитор" с кредит от КТБ, в началото Василев имаше процент в нашите фирми. След това остана съдружник в бизнеса с имоти, който започнахме със закупуването на ИПК "Родина", където имахме идея да построим бизнесцентрове. По-късно семейството ми продаде участието си в бизнеса с недвижи имоти. Моята майка го консултираше при покупката на ТВ 7. Николай Бареков познавам от много години, но в момента не поддържам никакви контакти”, разказа тогава Пеевски.

На този фон Менда Стоянов обяснява следното:

 “Паритеот КТБ, за съжаление, няма да се върнат. Те са потънали в много проекти, които са неефективни, просто парите са изхарчени.”

Според нея прокуратурата  трябва да обвин първо собствениците и управляващите банката, които са нарушавали правилата, и на второ място – тези, които е трябвало да ги контролират.

За ниските заплати в страната Менда Стоянова коментира, че механизмът за техния растеж трябва да се усъвършенства. “Това е неравнопоставеност между работниците в едно предприятие, които работят един и същи вид работа . Някои от тях може да са по-производителни, а да получават по-ниска заплата”, каза Менда Стоянова.

„Това не е битка между млади и стари, а битката да получаваш заплата, равна на твоята квалификация и производителност, а не на други фактори”, допълни тя.

Според нея увеличение на заплатите всяка година може да се гарантира през друг механизъм, който да е много по-справедлив.

“Няма работодател, който при ситуация на липса на работна ръка, ще се лиши от работниците си и ще си затвори фабриката, защото не иска да дава по-високи заплати. Ако той има възможност да ги дава, това е пътят”, каза още председателят на бюджетната комисия.

Тя допълни, че държавният бюджет не плаща заплати.

“Пътят за увеличаване на заплатите, както на хората в реалния бизнес, така и на тези с бюджетната сфера, е пътят на растежа на икономиката. Често говорим само за полицаите, защото в момента са най-шумни, но има и много други сфери, където заплатите трябва да бъдат увеличени ”, каза Стоянова.

Споделяне

Още по темата

Още от България