Менда Стоянова поиска да се търси наказателна отговорност от БНБ, ДАНС и одиторите за КТБ

Менда Стоянова. Сн. БГНЕС

Депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова предложи служебното правителство да изготви процедура за промяна в Закона за гарантиране на влоговете, за да може 230 000 вложители с гарантирани депозити в КТБ да получат своите спестявания максимално бързо. ГЕРБ предлага всеки такъв вложител да има избор да посочи в коя банка и в коя сметка да му бъдат преведени парите, като тази процедура трябва да стане с минимално ангажиране на вложителите.


Менда Стоянова заяви, че трябва промяна и в Наказателния кодекс, с която всички виновни за състоянието на КТБ да понесат своята отговорност.

Тя посочи и три линии, както ги определи, на виновни за криминалния според нея случай "КТБ".

В първата група са мажоритарният собственик, собствениците, управлението на банката, които са взимали безотговорни решения.

На второ място - държавните институции, които през годините не са си свършили работата - надзорът на БНБ, ДАНС, в частта на финансовото разузнаване, правоохранителните органи, също са част от системата на националната сигурност.

Третата линия е на частните институции - одиторите. Къде беше международната одиторска компания на КТБ - КPMG, защо отчетите на КТБ са заверявани без забележки, попита Менда Стоянова. Или са проявили престъпна небрежност, или не са го правили, защото така е трябвало, и тук е мястото на правоохранителните органи, заключи председателят на временната бюджетна комисия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес