Менда Стоянова: Покачването на такса "смет" ще е поносимо

Менда Стоянова

Очертаващото се повишение на такса "смет" за голяма част от гражданите от 1 януари 2019 г. ще бъде социално поносимо, стана ясно от изказване на председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова пред БНТ.

Проект на финансовото министерство предвижда от 2019 г. да се въведе нова формула за определяне на такса "смет", според която данъчната оценка на имота ще отпадне като възможност за изчисляване на плащането. База за таксата ще може да бъде количеството изхвърлен отпадък или броят на живеещите в съответния имот.

В момента основната тежест на плащането се поема от бизнеса, но то трябва да стане справедливо, разясни Стоянова. Счита се, че сега фирмите изхвърлят 30% от отпадъците, но поемат 70% от финансовата тежест на таксата. В същото време ще се цели скокът от 2019 г. да е социално поносим и да не доведе до срив в общинските бюджети.

Първоначално финансовият министър Владислав Горанов обещаваше, че ще има график за плавно покачване на таксата, така че тя да не се повиши рязко изведнъж, но заради натиск от страна на общините този вариант е отпаднал и новата формула на таксата ще се въведе от 1 януари 2019 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?