Менда Стоянова препоръча на Фандъкова да вдигне таксата за паркиране

Менда Стоянова препоръча на Фандъкова да вдигне таксата за паркиране

След като премиерът Бойко Борисов посъветва кметовете и общинските съвети да вдигат данъците и таксите, вместо да чакат на държавните трансфери, шефът на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова на свой ред препоръча на местната власт, преди да тръгне да променя данъците си, първо да повиши събираемостта им. Стоянова също така коментира, че в София данъците трябва да са по-високи и да се вдигне таксата за паркиране, за да се намали движението в столицата.

"Едва след като започнат да се събират по-добре данъците в общините, тогава ще може да се говори за промяна на някой от тях, ако това е необходимо... Общините харчат повече, отколкото получават", коментира Стоянова в сряда пред бТВ.

Общините са засипвани в последните два дни как да си водят данъчната политика на фона на рекордно ниски заложени бюджетни средства за тях догодина. Борисов в понеделник обясни, че разбира кметовете, че не искат да вдигат данъци, за да се харесват на хората, но и той не искал да вдига данъците в държавата, за да има пари за общините. В същото време правителството на ГЕРБ тотално изостави предизборното си обещание да отдели за общините 2 процента от събираните 10 на сто корпоративно и подоходно облагане. След като опита да прокара 2% за местната власт, но над десетте сегашни процента, и срещу това скочиха повечето парламентарно представени сили, от ГЕРБ обявиха идеята за отделяне на пари от данъка за общините за компрометирана.

Менда Стоянова заяви, че смята за необходимо да се увеличат таксите за паркиране в центъра на София и да се подобри градският транспорт, за да се намали движението в столицата. Според нея, "данъците в София трябва да са по-високи от данъците в друго населено място", защото изискванията на живеещите в София са по-високи, а това струва пари" и не можело да се финансира от централния бюджет.

Относно протестите срещу планираното поскъпване на винетките, която обаче явно няма да се случи, тя посочи, че хората имат претенции към дупките по пътищата, но те няма как да се запълнят, защото няма приходи. "За да се запълнят дупките, държавата трябва да извади пари. Има два начина - чрез данъците или чрез винетките. Според мен по-правилен е вторият начин. Който има претенции, той трябва да плаща", каза шефката на бюджетната парламентарна комисия.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?