Менда Стоянова: Ръст от 4.5% на икономиката е реален

Менда Стоянова. Снимка: БГНЕС

"Възможно е да достигнем 4,5 % ръст на икономиката. Не знам дали ще се случи, но ние имаме реално основание да смятаме така". Това каза председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова пред БНТ в понеделник.

Преди дни премиерът Бойко Борисов прогнозира двойно по-висок растеж през тази година спрямо планирания. "Ръст от 3% на икономиката не ни задоволява и истински се надявам през новата година да отидем на 4.5% ръст", каза Борисов на 5 януари пред представители на бизнеса.

"Ако погледнем отчетът за 2015 г., тук се крият основанията за оптимизъм за подобно развитие. Имаме 3% ръст на БВП, което на фона на предишни години, когато беше около 1%, е добър резултат за едно такова трудно коалиционно управление", заяви Стоянова.

Тя посочи, че именно фактът, че този ръст е довел след себе си един още по-висок ръст на приходите означава няколко неща – сериозна работа срещу контрабандата и изсветляване на икономическия сектор.

"Има сериозен удар в сивата икономика в определени сектори, особено акцизите", изтъкна Стоянова.

По думите ѝ, в никакъв случай не трябва да разчитаме само на европейските фондове, но те са много солидна база за икономиката, за да има стъпка напред. Стоянова отбеляза, че в България в банките има много пари от депозити на гражданите и заради свитото кредитиране.

"Бизнесът се страхува, той е много плашливо нещо и разчита на стабилността на правителството", каза още шефката на бюджетната комисия в парламента.

Според икономисти към момента няма предпоставки за растеж от 4.5%. Всичко обаче зависи от способността на правителството да направи реформите в ключови сектори – енергетиката, здравеопазването и съдебната система, през които изтичат милиарди всяка година.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?