Мениджър на 2020 г. стана управителят на "Лидл"

Милена Драгийска

За втора поредна година жена вдигна статуетката на "Мениджър на годината". Носител на титлата за висши мениджърски постижения в България за 2020 г. стана Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на "Лидл България". Тя стана третата жена бизнес лидер в 13-годишната история на конкурса, организиран от едноименното списание. За пръв път като такъв бе отличена през 2013 г. банкерката Виолина Маринова, а преди година като такъв бе отличена Светла Несторова.

Тазгодишният победител бе обявен от президента Румен Радев на церемония в Националния исторически музей във вторник вечерта.

"Приветствам най-добрите бизнес лидери в една изключително динамична и изпълнена с непознати досега предизвикателства. Но тъкмо в такива времена изпъкват истинските водачи", заяви държавният глава преди да обяви победителя.

"Предстоят години на значими икономически и социално-обществени промени. България разчита на вас, на вашите качества, но и най-вече на надеждата, която ни давате, че модернизацията на България е възможна. Тази надежда се оглежда във вашия успех", каза още Радев.

След връчването на бронзовата статуетка – дело на скулптора Красимир Кръстев-Ломски , Милена Драгийска отбеляза, че работата на целия екип на търговската верига от над 3 хиляди души е причината да се открои нейната кандидатура в конкурса.

"Всеки един бранд пулсира с енергията и заряда на хората, които стоят зад него – вече 10 години "Лидл" пулсира благодарение на заряда на всички наши служители – благодарение на техния неспокоен дух и постоянен стремеж към нещо по-добро", отбеляза още мениджърът на годината, която управлява веригата от стъпването ѝ на българския пазар през 2007 г.

Специалният приз на името на проф. д-р Лъчезар Цоцорков "За развитие на регионите" бе присъден на Иван Чернев, председател на управата на "Кауфланд България". Той е отличен заради впечатляващи резултати на ръководената от него верига, както и за обри управленски практики в областите на устойчива заетост, високи и трайни постижения в зелени инвестиции, инициативи с голямо въздействие за развитие на местните общности и инвестиции в бъдещата работна сила.

До финала на конкурса стигнаха десет мениджъра, чиито постижения бяха оценявани по специално създадена за целта методология от "Делойт България".

Всеки един от десетимата финалисти в конкурса бе отличен и със специална грамота за висши постижения в мениджмънта

Споделяне

Още от Бизнес