Мениджър, столичен общинар и експерт от ЕБВР ще са зам.-министри

Трайков съобщи и, че ще намали членовете на политическия кабинет на министъра от досегашните 24 души на 11. Той представи и тримата си заместници. Това ще са Мая Христова, която поема енергетиката, Иво Маринов с ресор туризма и Евгени Ангелов, който ще отговаря за икономиката.

Христова бе представена от Трайков като експерт по регулаторен мениджмънт. 44-годишната заместничка идва в министерството от позицията на управляващ съдружник в австрийската консултанска компания “TPA Horwath“ за България. била е мениджър на редица проекти на Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), свързани с развитието на енергийните технологии и енергийната ефективност, енергийно преструктуриране.

Работила е по развитието на нормативната уредба за ценообразуването в България и разработване на тарифи по проект с ДКЕВР. Магистър по икономика и управление на търговия със специализация по финансов мениджмънт и право.

Иво Маринов, който поема туризма, е поредният кадър от Столична община, който е изетглен в изпълнителната власт. Преди да влезе в Столичния общински съвет от квотата на ГЕРБ той е бил главен секретар на Съюза на българската туристическа индустрия, преди това има административен опит като шеф на дирекция “Туристическа политика“ в Държавната агенция по туризъм. Работил е и в бившото Министерство на търговията и туризма като шеф на отдел.

Има специализации по туристически мениджмънт и маркетинг в САЩ, Дания и Япония, където се е обучавал и в подготовка на струтегии за развитие и формиране на политики в туризма.

Евгени Ангелов зарязва основаният от него фонд за дялови инвестиции в Югоизточна Европа “Атрия Кепитъл“ и компанията за проекти в сферата на възобновяемите енергийни източници “Ню Енерджи партнърс“, за да поеме зам.-министерския пост с ресор икономика. Осем години той е работил за ЕБВР, където се е занимавал със структуриране на проекти в сферата на недвижимите имоти, финансови услуги, циментова и химическа индустрия. 34-годишният Ангелов е работил и за банка “Лазард“ в Ню Йорк.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?