Мениджърът на "Нетинфо" потвърди за натиск върху журналисти в групата на "Нова"

Няколко часа по-късно управлението на компанията му бе отнето

Христо Христов, снимка "Гонг"

Изпълнителният директор и съдружник в "Нетинфо" Христо Христов потвърди публично в четвъртък за натиска, който се оказва върху журналистите в групата новинарски сайтове, след като контролът премина в ръцете на братя Домусчиеви. Христов говори за "засилена намеса в редакторската политика на сайтовете "Гонг", "Вести" и "Дарик нюз".

Сайтовете са част от сделката, при която фирма на Кирил Домусчиев и брат му Георги купиха "Нова броудкастинг груп". Не е завършена сделката по придобиването на останалите 30% от "Нетинфо" Те са притежавани от Христо Христов и Радосвет Радев, който е собственик на "Дарик радио".

Позицията на изпълнителния директор е публикувано в сайта "Гонг" няколко дни, след като спортният екип на "Дарик радио" обяви, че прекратява отношенията си с "Гонг". Решението бе обосновано с напускането на главния редактор на "Гонг" Николай Александров.

Николай Александров е известен привърженик на ЦСКА. Той публично е обявявал подкрепата си за проекта на Гриша Ганчев "ЦСКА-София", но новият мажоритарен собственик на "Нетинфо" Кирил Домусчиев е собственик на конкурентния клуб "Лудогорец".

Христо Христов разказва, че върху "Гонг" е имало натиск да публикува материали срещу "ЦСКА-София".

Няколко часа по-късно Христов публикува в профила си във Фейсбук статус, от който става ясно, че на практика му е отнето правото да управлява дружеството, чиито изпълнителен директор е. Вероятно съветът на директорите на "Нетинфо" официално ще го освободи и от поста.

"Пародията продължава. Ето какво пишат до моите служители в Нетинфо: "Междувременно, до вземане на решение от Съвета, моля да считате правата на Христо като Изпълнителен директор за суспендирани. За всички въпроси от неговата компетентност се обръщайте към мен". Писмото, от което е цитатът е подписано от председателя на съвета на директорите на "Нетинфо" Николай Андреев, който стана един от изпълнителните директори на "Нова броудкастинг груп", след като компанията беше придобита от Кирил и Георги Домусчиеви.

"Ники, горните ти действия са грубо нарушение, както на Устава на "Нет Инфо" АД и на Търговския закон, така и на сключения Договор между акционерите „Нет Инфо“ АД, които изрично предвиждат изисквания, ред и процедура за назначаване на Изпълнителния директор", написа още във фейсбук профила си Христо Христов.

Предишната публикация на Христов е всъщност текстът му в сайта на "Гонг".

Компромисът е краят на свободната журналистика

"Страхът ражда компромис, а компромисът е краят на свободната журналистика", казва изпълнителният директор на "Нетинфо" в изявление, публикувано на сайта на компанията..

Той обяснява, че върху журналистите се оказва натиск за публикуване на новини, "които са с доста съмнителни факти и достоверност". За пример дава новина в "Гонг" със заглавие: "Задава се огромен скандал, ЦСКА заплашен от изхвърляне от Първа лига", публикувана след скандалния мач "Черно море", спечелен от "ЦСКА-София" с 3:1.

"Когато даден редактор откаже да публикува подобен материал, над него започва да се оказва натиск наред с обвинения, че е пропуснал важна новина, която други медии са публикували (повечето пъти се цитират медии с подозрителна репутация). При повторно възпротивяване от страна на редактора, следва скорошното му напускане по "взаимно съгласие", пише Христов и посочва, че подобен е случаят с Николай Александров.

Той допълва, че докато е изпълнителен директор на "Нетинфо", няма да разпише "взаимното съгласие" на Николай Александров.

"Длъжен съм да напиша тази позиция, защото с времето видях, че доста колеги си тръгват или биват напуснати, но никой не казва и дума. Аз вярвам, че нищо не ни се дава даром, особено нещо толкова важно като свободата на словото. А историята е показала, че за свободата не можем да се борим само с думи, трябва и действия", се казва в позицията на Христо Христов.

Той обяснява, че статията за "изхвърлянето на ЦСКА от Първа лига" е дошла от Миляна Велева, която стана директор "Новини и актуални предавания" на "Нова телевизия", съобщава "Дневник". Миляна Велева беше шеф на новините в свързваната с Делян Пеевски телевизия "Канал 3" преди сделката на Домусчиев за "Нова телевизия". Преди това тя заемаше същата позиция в ТВ7, която се издържаше от КТБ и също следваше политиката на медиите на Пеевски.

След идването на Миляна Велева от "Нова тв" бе освободена Силвия Зурлева, която работи в телевизията от над 20 години и беше в борда на директорите дълги години. След това беше уволнена шефката на стратегическото развитие на новините Виктория Бехар, която си бе позволила да попита Велева какви са ѝ отношенията с Пеевски.

Това е манипулация

След позицията на Христо Христов ръководството на "Нова броудкастинг груп" свика спешно заседание и излезе със съобщение, че "изнесените от Христо Христов факти са некоректно и манипулативно представени, като се експлоатира важната за журналистическата общност и цялото обществото тема за свободата на словото".

Ръководството обвинява мениджъра на "Нетинфо" в "опит за уронване на престижа и дискредитация на медията с цел да се обслужат интересите на миноритарния собственик в момент на търговски преговори".

От "Нова броудкастинг груп" заявяват, че част от правилата им е отразяване на всички гледни точки и че имат и "изисквания към екипите си, които гарантират високи професионални стандарти, компетентност, почтеност, дисциплина и резултати".

В четвъртък обаче стана ясно, че и двама от основните продуценти на новините в "Нова тв" Цветомир Семов и Диана Димова са напуснали. Семов твърди, че никой не го е натискал и това е негово лично решение.

Асоциацията на европейските журналисти-България излезе с позицията по скандалите в "Нова броудкастинг". Организацията казва, че "смяната на собствеността или ръководството на една медия не бива да създава напрежение в журналистите, които да се притесняват, че могат да загубят работните си места, тъй като не са симпатични на новите собственици, директори или на свързани с тях лица".

Споделяне

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?