Мениджъри на Манесман оправдани в най- големия корпоративен процес в Германия

Шестима висши служители на най-мощната германска компания - Манесмен, бяха освободени в четвъртък, след седеммесечен процес по обвинения, свързани с най-голямата сделка за сливане в Европа.

Председателят на Дойче банк Йозеф Акерман и още петима обвиняеми бяха признати за невинни по обвиненията за нарушения на тръстовото законодателство в най-големия корпоративен процес в историята на Германия.

Те бяха обвинени, че са действали незаконно, определяйки голям бонус за меиджмънта на Манесман след придобиването на британската Водафон.

Прокурорите настояваха, че малко след сделката, сключена преди четири години, обвиняемите са се възнаградили с бонуси от близо 70 милиона долара.

Акерман каза, че Германия е единствената страна, където преуспелите бизнесмени отиват на съд.

Проблемът е в това, че типът възнаграждения, които са били платени, се възприемат като неприемливи от германска гледна точка, защото ние нямаме установена традиция за високо заплащане на мениджмънта, обясни Йоаким Швалбах от Хумболтовия университет.

Цената на акциите на Манесман скочи рязко след сделката по сливането, поради което шестимата обвиняеми обясниха, че получените от тях компенсации са били просто справедливи пари.

Има обаче мнения, че процесът е трябвало да бъде по- прозрачен.

"Разбира се, те могат да вземат големи суми пари, но това трябва да е предварително уточнено, а не впоследствие", казва Ларс Лабрига от Асоциацията на миноритарните акционери пред Си Ен Ен.

"Те трябваше да вземат златните парашути преди, а не след приключването на сделката по сливането. Към този момент нямаше никаква причина да се дават допълнително пари, това беше грешка", добави той.

Споделяне

Още от Свят