Меракът на Тръмп бил да се прочуе, а не да става президент

Той и обкръжението му били шокирани и ужасени от изборната му победа

Меракът на Тръмп бил да се прочуе, а не да става президент

Публикуването на откъси от нова книга за управлението на Доналд Тръмп - първо от британския в. "Гардиън", а после от сп. "Таймс" - привлече вниманието към експлозивни сведения за междуособици и организационен хаос в сърцето на американската президентска институция. Книгата "Огън и ярост: Белият дом на Тръмп отвътре" (Fire and Fury: Inside the Trump White House) на бившия коментатор на "Гардиън" Майкъл Улф, която излиза на пазара следващия вторник, описва любопитни задкулисни ситуации.

От книгата става ясно, че бившият шеф на кампанията на Тръмп и стратег в Белия дом Стивън Банън смята за "предателска" и "непатриотична" скандалната среща на Доналд Тръмп младши, зетя на Тръмп Джаред Къшнър и Пол Манафорд с руснаци, предлагащи злепоставяща информация за Хилари Клинтън, през юни 2016 г. в "Тръмп тауър".

Книгата обаче съдържа и други неочаквани разкрития, като това, че никой от кампанията на Тръмп не е очаквал той да спечели президентските избори, а самият Тръмп, както и повечето хора в щаба му, гледал на участието си в надпреварата като на трамплин за кариера в телевизията или политиката.

В откъсите, стигнали до медиите, се твърди, че във вътрешните борби често участвала група, включваща Къшнър, Иванка и икономически съветник Гари Кон, която се противопоставяла на клика начело с Банън. Улф цитира съветника по националната сигурност на президента Ричард Никсън, Хенри Кисинджър, според когото "Това е война между евреи и неевреи".

Книгата е базирана върху над 200 интервюта със самия президент, с близкото му обкръжение и други висши служители на Белия дом и влиятелни американски политици.

Публикуваните откъси предизвикаха неочаквано бързи последствия, като се има предвид гневният публичен раздор между Доналд Тръмп и Стив Банън.

Вестник "Гардиън" първи разкрива нови подробности за одиозната среща между сина на Тръмп и група руснаци преди президентските избори в САЩ, докато "Таймс" е получил право да публикува доста по-сензационни фрагменти.

Поражението като победа

Така например се оказва, че до обявяването на изборните резултати нито Тръмп, нито зет му Джаред Къшнър – който практически бе шеф на кампанията на сегашния президент – не са имали съмнения, че настъпва краят на тяхната неочаквана авантюра. Всички около Тръмп са били уверени не само, че той няма да стане президент, но и че просто не бива.

В хода на самата изборна кампания Тръмп е запазил спокойствие. Неговата крайна цел всъщност никога не била да победи. "Аз мога да стана най-знаменитият човек на света", казвал той на своя помощник Сам Нанберг. Неговият отдавнашен приятел и Роджър Ейлс, бивш шеф на новините в телевизионната компания "Фокс", обичал да казва:"За да направиш кариера в телевизията, трябва да започнеш с кандидатирането си за президент". Тръмп от своя страна го убеждавал: "Аз ще изляза от кампанията с много по-могъщ бранд и невиждани досега възможности".

По време на кампанията, когато Мелания Тръмп се разстроила след като разбрала, че "Ню Йорк пост" се е добрал до някои от голите ѝ фотосесии, правени в ранните години на кариерата ѝ като модел, Тръмп ѝ казал, че ще съди изданието. Той също като нея бил необичайно разстроен. Малко по-късно обаче Тръмп казал на жена си: Всичко ще свърши през ноември (когато бяха президентските избори -бел.ред.). Той тържествено ѝ обещал, че просто няма никакъв начин да спечели изборите.

Тръмп не само е игнорирал потенциалния конфликт на интереси между длъжността, за която се кандидатира, и собствения му бизнес и недвижимости, но и с преднамерена дързост отказваше да публикува данни за данъците си. Защо му е трябвало да го прави? След загубата на изборите той ще се сдобие с невероятна слава, към която ще добави и ореола си на мъченическа жертва на Хилари. Неговата дъщеря Иванка и зет му Джаред ще станат световни знаменитости. Стив Банън (последният шеф на предизборния щаб на Тръмп -бел.ред.) ще стане фактическият ръководител на крайнодясното "Движение чаен парти". Журналистката Келиан Конуей (старша съветничка на Тръмп в Белия дом, преди това на ръководна позиция в щаба му -бел.ред.) ще стане телевизионна звезда. Мелания Тръмп, която била уверявана от съпруга си Доналд Тръмп, че той няма да стане президент, ще може да се върне към своя обичаен начин на живот със светски обеди и приеми.

Поражението беше от полза за всички. Поражението беше победа.

Скоро след 20.00 ч. в изборния ден, когато неочакваният резултат – вероятната победа на Тръмп – става все по-очевиден, неговият син казва на свой приятел, че баща му, когото той нарича просто Ди-Джей-Ти, изглеждал така, сякаш му се привиждат призраци. За по-малко от час, както си спомня Стив Банън без всякаква емоция, обърканият Тръмп все повече и повече се превръща в Тръмп, обзет от ужас. Но преди това се осъществила още една окончателна трансформация: Доналд Тръмп внезапно станал човек, който в действителност повярвал, че е напълно достоен да стане президент на САЩ.

Според автора на книгата Майкъл Улф настоящата първа дама Мелания Тръмп била ужасена от перспективата за победа на съпруга си. Когато в нощта след изборите станало ясно, че Тръмп всъщност печели пред Клинтън и отива в Белия дом, Мелания избухнала в сълзи и то не от радост. Директорът по комуникациите на първата дама отхвърли тези твърдения и каза, че книгата трябвало да се продава на щанда за преоценена фантастика.

Амбициите на Иванка Тръмп да е първата жена президент на САЩ

Друг сензационен акцент, който "Таймс" вади от книгата, е свързан с Иванка Тръмп. Оказва се, че макар всичките им познати да убеждавали нея и съпруга ѝ Джаред да не приемат работа в Белия дом, двамата са приели предложението на президента с напълно ясна цел. И тя е същата като на всички останали- надеждата, че неочакваната победа на Тръмп ще им отвори възможност за невероятен пробив, за който доскоро дори не могли да мислят.

В книгата се разказва, че това е било съвместно решение на семейната двойка и в някакъв смисъл съвместна работа. Според Улф дъщерята на президента Иванка Тръмп и зет му Джаред Къшнър били сключили сделка кой от тях един ден да се кандидатира за президент. Иванка хранела надежди първата жена президент на САЩ да е не Хилари Клинтън, а тя.

Блеър в сложна игра с манипулирана информация за шпиониране на Тръмп

Още един епизод, привлякъл вниманието на "Таймс", е свързан вече с взаимоотношенията между САЩ и Великобритания и внезапното им охладняване.

В книгата се разказва, че бившият британски премиер Тони Блеър предупреждавал сътрудниците на Тръмп, че британското разузнаване е възможно да го е шпионирало по време на предизборната кампания. Блеър се срещнал с Джаред Къшнър и след това с Тръмп през февруари 2017г.

По думите на автора Майкъл Улф, Блеър споделил "пресния слух" за това, че са записвани телефонни разговори и други съобщения на сътрудници от предизборния щаб на Тръмп, а възможно и на самия Тръмп.

Смята се, че Блеър се е стремил да стане съветник на новия американски президент за Близкия Изток. Месец след проведения между тях разговор отношенията между САЩ и Великобритания рязко се влошиха, след като Шон Спайсър, който бе първият говорил на Белия дом, назначен от Тръмп, заяви същото: британското разузнаване е шпионирало Тръмп по време на изборите. Самото разузнаване отхвърли тези твърдения като "напълно смехотворни".

Авторът на книгата предполага, че Блеър е създал впечатление, че администрацията на Обама е намекнала как такова наблюдение може да бъде полезно.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят