Мераци за нова ТЕЦ в "Марица Изток" заплетоха бизнес интриги

Мераци за нова ТЕЦ в "Марица Изток" заплетоха бизнес интриги

Очаква се тази седмица Министерският съвет да определи процедурата за избор на инвеститор в строежа на нова топлоелектрическа централа в  комплекса "Марица Изток", съобщи в понеделник Иван Марков, изпълнителен директор на едноименните държавни мини.

От Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), което е собственик на въгледобивното дружество и което по закон може да обявява конкурси за нови енергийни мощности, потвърдиха, че от две седмици върви съгласувателна процедура за предстоящото проекторешение. Внасянето на документа трябвало да стане до този четвъртък, но вероятно кабинетът ще се забави с разглеждането му.

От пресцентъра на ведомството на министъра в оставка Румен Овчаров обясниха, че предложението за конкурса било обосновано, но не уточниха как.

Според Закона за енергетиката конкурс за нова мощност може да се обявява само при доказана нужда, изготвен прогнозен баланс и по опис. Такъв списък обаче не е изготвен, което според експерти от МИЕ отваря вратичка за обявяване на процедура за избор на инвеститор, още повече ако кандидатът за нова ТЕЦ сключи договор с НЕК за дългосрочно изкупуване на произвеждания ток.

Според запознати проектопредложението съдържало два варианта за обявяване на конкурс – от МИЕ и от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, защото бъдещата базова топлоцентрала можело да се разглежда като обект от национално значение.  

Досега намеренията си да строят още една ТЕЦ в "Марица Изток" са заявили италианската "Енел", американската AES, германската RWE и българската "Брикел", контролирана от бизнесмена Христо Ковачки. Всички те имат сходни виждания за мощността на бъдещата централа - между 600 и 700 МВ, и искат да строят на свои площадки. "Енел" дори е внесла инвестиционно намерение в МИЕ, а миналата седмица получи сертификат за първокласен инвеститор, което ѝ гарантира държавна подкрепа при реализацията на проектите ѝ в България.

От ведомството на Овчаров завиха, че липсата на опис на необходимите енергийни мощности се дължи на ревизията на енергийната стратегия. Стратегията се работи от миналата година, но според източници от МИЕ тя няма да придобие окончателен вид, докато не бъде изяснена енергийната политика на ЕС.

Този аргумент обаче не се оказа пречка за сключването на нов дългосрочен договор с “Газпром” за транзит на газ, както и задвижването на проекта за изграждане на АЕЦ “Белене” пак с участието на “Газпром”.

В същото време експерти от МИЕ твърдят, че няма смисъл от провеждането на конкурс за нова термоцентрала, защото държавната мина "Марица Изток" имала инвестиционно намерение с RWE да строи заедно такава мощност и това и давало предимство.

Действително преди около две седмици от въгледобивното дружество и германската компания съобщиха, че са сключили споразумение за такова намерение.  Това би означавало вертикална интеграция на дейности и намаляване на разходите за производство при един собственик на мината и централата. В същото време държавното дружество би бил основен доставчик на гориво за новата мощност, който и да е нейният оператор.

Споразумението между мината и RWE обаче няма никакво юридическа стойност, още повече, че не е одобрено от Министерството на икономиката и енергетиката.

Шефът на мината Иван Марков потвърди пред Mediapool, че липсва параф на министъра в оставка в подкрепа на това споразумение. Той допълни още, че е било взето решение заедно с RWE да се създаде общо дружество за строежа на ТЕЦ-а. Двете фирми вече имат съвместна собственост в Минна компания Марица Изток, създадена през 2000 г. за добив на въглища, като договорът предвижда опция за придобиване на "Марица Изток" от страна на германците.

Според информация на МИЕ, Минната компания, където RWE държи 66 на сто, вече е преобразувала дейността си. Марков обаче твърди, че е взето решение за закриването на джойнт вънчъра и създаването на ново дружество с германците. Решението не било вписано във фирменото дело на “Минна компания Марица Изток”, защото не е получило одобрението на министъра, каза шефът на най-голямата българска мина.

Той обаче не уточни дали това се очаква от Румен Овчаров или от наследника му.

Интересна подробност е, че член на управата на Мини "Марица Изток" е зам.-министърът на икономиката и енергетиката Галина Тошева, на която Овчаров е разпоредил да разработи процедурата за избор на инвеститор за новата мощност.

"Така както сме сключили споразумение с RWE, можем да направим това и с "Енел" и с AES", заяви Марков. Според него обаче мината нямала интерес да сключва договори с германската компания за бъдещо предоставяне на въглища за новата мощност на преференциални цени. В договор с "Енел" за доставка на гориво за ТЕЦ "Марица Изток 3" вече фирмата се била обвързала с клауза, че ако предложи на някой контрагент преференциална цена, автоматично трябва да даде същата на останалите си клиенти, твърди шефът на мината.

Не е ясно само защо на края на пребиваването си в министерското кресло Румен Овчаров вкарва в правителството спорна процедура, която се обмисля от няколко месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?