Парламентът по стъпките на разкритията на МВР за "кокаиновите крале"

Мерджанов се чуди дали в ГЕРБ са престъпници, Цветанов иска "морални ценности и истина"

Йовчев след извънредно изслушване в НС: Действията ни срещу Орлин Алексиев са обосновани

Снимка: БГНЕС

След като през последните няколко дни главният секретар на МВР Светлозар Лазаров даде няколко интервюта, в които намекна, че бившите управляващи са прикривали лица, свързани с наркотрафик, както и че хора, свързани с т. нар. "кокаинови крале" са се възползвали от публични средства в Столичната община, БСП и ГЕРБ сътвориха поредния си скандал в парламента на тема – кой кого е покровителствал.

Разпрата бе подета от шефа на вътрешната комисия Атанас Мерджанов (БСП), който изчете от трибуната декларация от името на социалистите, в която се изразяваше съмнение дали в опозицията има политици или обикновени престъпници.

Това провокира бившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов да издекламира добре познатия си репертоар от обвинения към левицата за разпъване на политически чадър над дейността на наркотрафиканти в недалечното минало.

"След бивш вътрешен министър, подсъдим по няколко дела, но шеф на предизборен щаб (Цветан Цветанов - бел. ред.), след общински съветник, заловен с няколко килограма кокаин, но освободен от бразилски затвор по неизяснени причини (Гълъбин Боевски - бел. ред.), след шеф на бюджетната столична комисия с неясна роля в трафика на наркотици в размери, учудили цяла Европа (Орлин Алексиев - бел. ред.) е трудно да се отговори това политици ли са или престъпници", обяви от трибуната Мерджанов.

С небрежната уговорка, че отговор на този въпрос ще даде съда, той добави, че "докато такива хора заемат официални постове и високи партийни позиции, българският политически дебат не може да се абстрахира от такива въпроси и българският политически живот не ще може да заприлича на европейския".

Припомняйки, че името на Орлин Алексиев бе замесено в скандал покрай заловените наскоро във Франция 1.4 тона кокаин в рамките на международна акция с наше участие, Мерджанов призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да се запознае със справката на МВР по случая, за да разбере "дали тя или обясненията на Орлин Алексиев са по-убедителни".

"Поздравявам органите на МВР за акцията. Това, че Орлин Алексиев е от ГЕРБ, не е предизвикало акцията. Разликата с предишен период е, че това не я е и спряло", добави депутатът от БСП, заключвайки, че "през 2012 г. тази информация до голяма степен е била известна на властите. Оправдано е поставянето на въпроса за политически чадър – защо не са били предприети действия през 2012 г., а не през 2014 година".

Цветанов повтори стария сценарий за провалената акция срещу Брендо

Декларацията на социалистите предизвика острата на реакция на Цветанов, който настоя групата на БСП да се извини на Алексиев и "да се придържаме поне към някакви морални ценности и истина, която можем да говорим от тази трибуна".

"От името на ПГ на ГЕРБ искаме остро да се противопоставим на подобни продължаващи внушения и пропагандни действия, присъщи само на Коалиция за България. Търси се отклоняване на общественото мнение, за да говорите на опорните точки. Призовавам ви, г-н Мерджанов, да се извините, че отправяте обвинения към човек, на когото не са повдигнати никакви обвинения и хора, които по никакъв начин не са правили това, което твърдите. Защо не давате отговор за цената на оградата на границата, за опит за палеж на врата на полицейския началник в Плевен, кражбите на МПС. Защото информационният обмен в Европол е спаднал с 2 пъти", реагира зам.-председателят на ГЕРБ.

Той не пропусна и подготвяната през 2008 г. акция срещу Евелин Банев-Брендо, която Цветанов обяви за саботирана през 2012 г., малко след като Банев бе задържан по подозрение, че се кани да напусне държавата.

"Важно е да се знае какво се случи през 2008 г. Италианските власти запознават българските институции за акция за 4 тона кокаин. Трябваше това да стане в сътрудничество с българските власти. Това не се случи заради изтичане на информация от българските власти", обобщи бившият МВР шеф.

Репликата "Извини се" била патент на "Атака"

В крайна сметка размяната на реплики между двамата бе прекратена от зам.-председателя на "Атака" Десислав Чуколов, който иронично подхвърли, че репликата "Извини се" била патент на националистите, а след това предложи вътрешният министър Цветлин Йовчев да бъде изслушан по темата на закрито заседание след 19.00 часа във вторник, когато трябва да завърши пленарният ден.

"Изкарват се скандални факти, казват се много неща, ние трябва да бъдем информирани какво се случва, иначе си мислим, че това е част от предстоящата предизборна кампания", аргументира се Чуколов, след което парламентът одобри предложението му да привика МВР шефа на изслушване.

След извънредното изслушване на Йовчев в пленарната зала, той не сподели нищо ново по случая пред журналистите, обяснявайки, че е казал на депутатите същото, което е споделил преди седмица във вътрешната комисия.

Според Йовчев МВР е било длъжно да предприеме действия срещу Орлин Алексиев

"Всички действия, които са предприети, включително по отношение на офиси и фирми, свързани с г-н Алексиев, са абсолютно обосновани. Ако не бяхме предприели тези действия можеше основателно да бъдем обвинени, че не сме си свършили работата по закон", коментира МВР шефът.

По думите му "оттук нататък прокуратурата е тази, която повдига обвинения, а съдът казва кой е виновен и кой - не".

По повод твърденията на Мерджанов, че предишното ръководство на МВР е покровителствало наркотрафика, Йовчев отново бе лаконичен: "Има основателни съмнения за това, което е предприето в резултат на наличната към 2012 г. информация".

Попитан има ли данни за връзка на Орлин Алексиев с кокаиновата афера, Йовчев отговори така: "Когато има достатъчно данни, тогава започва досъдебно производство. В неговия ход се извършват действия по събиране на доказателства, а след като се случи това се повдига обвинение".

Предшественикът му Цветанов пък реагира, че провеждането на операцията "Кокаинови крале" през 2008 г. е било възпрепятствано само заради изтичане на информация от службите, а по това време Йовчев работел в ДАНС.

Поредният скандал за това коя партия е покровителствала наркотрафика, докато е била на власт, се развихри в края на февруари, когато стана ясно, че имоти на Орлин Алексиев са обискирани в рамките на международна операция срещу канал за трафик на кокаин от Боливия към Западна Европа. От МВР така и не обявиха директно, че имат подозрения за съпричастност на Алексиев към трафика, но на няколко пъти го загатнаха.

Всичко започна с изявление от главния секретар на силовото ведомство Светлозар Лазаров, че родните разследващи са участвали в успешна международна акция, при която на кораб, плаващ за Франция, са открити 1400 кг кокаин, укрит в автомобилни гуми, превозвани за рали "Дакар".

Същият ден от МВР контролирано пуснаха неофициална информация, че се обискират домът, автокъщата и офисите на столичния общински съветник Орлин Алексиев, който от години участва във въпросното рали. Това породи множество коментари, включително на лидера на БСП Сергей Станишев и на депутата от левицата Атанас Мерджанов, които свързаха името на общинаря с акцията срещу наркоканала. Лазаров пък подхрани съмненията им, заявявайки впоследствие, че изгорени документи, свързани с рали "Дакар", са били открити в ресторант, имащ общо с Алексиев.

Миналата седмица Йовчев и Лазаров бяха изслушани по този повод във вътрешната комисия. След заседанието вътрешният министър бе доста лаконичен и не пожела директно да обвърже Алексиев със заловения кокаин.

"Водят се досъдебни производства. Не бива да се споделя тази информация. Не само че се води досъдебно производство, не само че е класифицирана информация. Към момента това е оперативна информация, а не категорични доказателства за каквото и да било", заяви силовият вицепремиер пред журналисти в отговор на въпрос дали има данни участници в рали "Дакар" да са замесени с разкрития наркоканал.

Споделяне

Още по темата

Още от България