Мерил Линч беше осъдена за полова дискриминация

Инвестиционната банка Мерил Линч беше осъдена за полова дискриминация при определянето на заплатите и напредването в йерархията на компанията, предаде АФП, като се позова на съобщения в американската преса.

Банката ще трябва да изплати 2,2 млн. долара на бивша своя служителка. Арбитражен съд обвини Мерил Линч, че е прилагала различни схеми на заплащане и развитие в компанията за мъжете и жените в ущърб на последните.

Тези условия на работа бяха разгласени от бившата служителка Хайди Съмнър, която е работила в подразделението на компанията в Сан Антонио. Една от адвокатките на ищцата - Линда Фридман изрази задоволството си от решението на съда. Според нея то показва, "архетипът на поведението на Мерил Линч е бил дискриминационен спрямо жените".

"Описаната в решението на съда компания не е днешната Мерил Линч", се твърди в съобщение от говорителка на Мерил Линч Селена Морис. "Съжаляваме и сме съгласни, че преди десет години е имало неадекватно отношение в офиса в Сан Анотонио, което не е трябвало да съществува и днес не съществува", допълва Морис.

Първата жалба за полова дискриманация е подадена през 1997 г., а след нея компанията трябваше да отговаря на стотина подобни обвинения. Мерил Линч досега е изплатила обезщетения за около 100 млн. долара по тези жалби, за да избегне решаване на случаите чрез съда.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес