Меркел: Бежанците трябва да се върнат в родните си страни след края на войната

Ангела Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел се опита днес да спечели благоразположението на все по-ожесточените критици на политиката ѝ на отворени врати към бежанците, заявявайки, че кандидатите за убежище от Сирия и Ирак ще трябва да се върнат в родните си страни след края на конфликтите там, съобщи Ройтерс.

Макар да изглежда все по-изолирана заради политиката си, Меркел не се поддаде да натиска на някои консерватори да спре притока на бежанци или да затвори границите. Миналата година в Германия пристигнаха рекордните 1,1 милиона мигранти.

Растящото безпокойство за способността на страната да се справи с бежанската вълна и тревогите, свързани с престъпността след посегателствата над жени, повлияха върху подкрепата за партията на Меркел - Християндемократически съюз (ХДС), и баварския ѝ партньор, Християнсоциалния съюз (ХСС).

Меркел отбеляза, че въпреки усилията за интегриране и подпомагане на бежанците, е важно да се подчертае, че на тях им се позволява да останат само за ограничено време.

"Трябва да кажем на хората, че това е временен статут за пребиваване и очаквам щом в Сирия отново настъпи мир и след като "Ислямска държава" бъде победена в Ирак, те да се върнат в страните си с придобитите познания", каза канцлерката на събрание на ХДС в провинция Мекленбург-Предна Померания.

Меркел припомни, че 70 процента от бежанците, избягали в Германия от войната в бивша Югославия през 90-те години на миналия век, са се върнали в страните си.
Тя направи тези коментари, след като председателят на ХСС Хорст Зеехофер заплаши да даде правителството ѝ под съд, ако то не изпълни искането напливът от хора, търсещи за убежище, да се прекрати.

Подкрепата за дясната партия "Алтернатива за Германия" вече се изразява в двуцифрени числа. В публикувано днес интервю лидерът на формацията заяви, че ако се налага, "граничарите трябва да стрелят по бежанците, за да им попречат за влизат незаконно в страната".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?